Time : 13:25:12
Date : 17 August 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Overschrijding van de dioxine- en dioxineachtige PCB's in havengebied van Antwerpen

Tijdens de uitvoering van het controleplan, heeft het Voedselagentschap in het slachthuis op een staal afkomstig van een rund van een veebedrijf in het havengebied van Antwerpen een belangrijke overschrijding van de toegelaten normen voor dioxine en dioxineachtige PCB's vastgesteld. Het bedrijf werd onmiddellijk geblokkeerd.

Het Voedselagentschap voert jaarlijks controles uit om na te gaan of er geen overschrijding van dioxines, dioxineachtige PCB's en PCB's in de Belgische voedselketen kunnen worden vastgesteld. Deze controles gebeuren steekproefsgewijs. Bij de controle in het slachthuis op een rund, afkomstig van een Antwerps veebedrijf, met ongeveer 200 dieren, werden waarden vastgesteld van dioxine en dioxineachtige PCB's die twee- tot driemaal hoger liggen dan de vastgestelde norm.

Het FAVV heeft onmiddellijk het bedrijf geblokkeerd. Dit wil zeggen dat de dieren het bedrijf niet mogen verlaten en dat de melk vernietigd wordt. Het Agentschap heeft de lokale overheden en milieu-inspectie geïnformeerd.

Het FAVV heeft eveneens stalen genomen van het veevoeder, het gras en de melk. De boer zelf heeft bijkomende controles laten uitvoeren op het vet van twee andere runderen, die in identieke omstandigheden opgekweekt werden. Enkel bij het mengvoeder werd geen probleem vastgesteld, wat zou wijzen op een mogelijke contaminatie van de omgeving.

In samenwerking met de bevoegde milieu-inspectiediensten voert het FAVV op dit moment bijkomende controles uit om de grootte en de oorsprong van het probleem in kaart te brengen. De resultaten kunnen in de loop van volgende week worden verwacht.

Dioxines en, in mindere mate PCB's, worden als cancerogeen beschouwd en stapelen zich op in het vetweefsel. De huidige normen houden rekening met de effecten van de blootstelling van de consumenten op langere termijn. Van zodra deze normen overschreden worden, wordt het levensmiddel uit de voedselketen geweerd.

In 2006 voerde het Agentschap 5.094 dioxine, dioxineachtige PCB's en PCB-controles uit, waarvan 857 bij dieren in het slachthuis. Slechts bij 3 controles op dieren werd er een overschrijding van de normen waargenomen.

contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - UK Link to Press Release - FR