Gemeente Sittard-Geleen


095-17 augustus 2007

PERSBERICHT

Wmo-raad opgericht

WMO-RAAD ADVISEERT GEMEENTE OVER WMO-BELEID

Sittard-Geleen, 17 augustus 2007 - Op dinsdag 21 augustus om 13.00 uur zal wethhouder Berry van Rijswijk de Wmo-raad Sittard-Geleen officieel installeren. Hij doet dit aansluitend aan de vergadering van de Wmo-raad i.o. De Wmo-raad adviseert de gemeente bij de ontwikkeling en uitvoering van het Wmo-beleid en behartigt de belangen van alle doelgroepen. 'Zeker nu de gemeente druk bezig is met het bepalen van het beleid voor de Wmo, is het zeer belangrijk dat we een adviesorgaan als de Wmo-raad hebben. Wij komen graag samen met alle betrokkenen tot een goed en gedragen Wmo-beleid voor de komende jaren. De Wmo-raad gaat daar een belangrijke rol bij spelen,'aldus wethouder Berry van Rijswijk. De voorzitter van de Wmo-raad, de heer Walter Lennertz, is blij dat na een lange en intensieve voorbereiding de Wmo-raad nu echt van start kan gaan. 'In een stad die de burger centraal stelt is het geweldig te kunnen constateren dat zoveel organisaties en instellingen zich bereid getoond hebben om het Wmo-beleid, samen met het gemeentebestuur, vorm te geven. Ik vind het een uitdading om aan dat proces mee sturing te kunnen geven.'

De Wet Maatschappelijke ondersteuning is een hele brede wet. Er zijn maar liefst 9 onderdelen waarop de gemeente voor de komende vier jaar beleid moet ontwikkelen. Bij het samenstellen van het Wmo-plan 2008-2011 betrekt de gemeente alle belanghebbenden, variërend van vrijwilligers, mantelzorgers en ouderen tot daklozen en verslaafden. Al die verschillende groepen zijn vertegenwoordigd in de Wmo-raad. De Wmo-raad is een serieuze gesprekspartner voor de gemeente, net als alle professionele instellingen die zich met welzijn en zorg bezighouden. De Wmo-raad speelt een belangrijke rol bij het betrekken van belanghebbenden bij de Wmo. Inwoners kunnen, via een onafhankelijk orgaan, betrokken worden bij voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het Wmo-beleid. De Wmo-raad moet dan ook nadrukkelijk bijdragen aan de totstandkoming en/of verbetering van het Wmo-beleid.

De Wmo-raad bestaat uit 29 vertegenwoordigers van diverse organisaties en heeft een gekozen bestuur van negen personen. De volgende organisaties zijn vertegenwoordigd:


* Adviesraad ouderenbeleid (VGO, SOBG, ANBO, Seniorenvereniging Sittard Stad, Centrale Ouderen Sittard)


* Chronisch zieken en Gehandicaptenraad


* Sociaal Overleg (vertegenwoordigt jongeren en hun ouders, dak- en thuislozen, verslaafden en stuurgroep Raad en Daad)


* Platform Multicultureel Sittard (allochtonen en Vluchtelingenwerk Sittard-Geleen)


* Vrijwilligers en mantelzorgers (Gemeentelijk Platform Vrijwilligers en Mantelzorgers, Nederlandse Rode Kruis afdeling Westelijke Mijnstreek, cliëntenraad Orbis/TWM, cliëntenraad Orbis divisie V&V/St. Maartensborn, cliëntenraad Vivantes Zorggroep, Thuishulpcentrale De Brug)


* Verstandelijk gehandicapten (SOL en VOGG)


* Geestelijke gezondheidszorg (Ypsilon, cliëntenraad Prins Claus Centrum. CCL, Lokale Versterking GGZ, cliëntenraad RIBW Maasvallei en Heuvelland)


* Overigen (Platforms voor Kerken Sittard-Geleen-Born, vakbond De Unie, Bewonersvereniging Kollenbergerhof, Zij-actief afdeling Sittard, Huurdersvereniging Geleen)


---