Van Lanschot Bankiers


Published: 07:30 17.08.2007 GMT+2 /Source: Van Lanschot /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

HALFJAARWINST VAN LANSCHOT STIJGT MET 9,5%


* Sterk gestegen activiteitenniveau leidt tot een toename van de inkomsten uit operationele activiteiten met meer dan 30% tot ¤ 335,4 miljoen
* Nettowinst stijgt met 9,5% tot ¤ 101,6 miljoen
* Toename winst per aandeel (+1,1%) ondanks uitgifte nieuwe aandelen
* Verwachte stijging winst per aandeel over 2007 in lijn met strategische doelstelling
* Samenvoeging vermogensbeheer en effectenbedrijf van Van Lanschot en Kempen & Co afgerond
* Voornemen tot samenwerkingsovereenkomst met De Goudse NV:
* De Goudse NV neemt 51%-belang in Van Lanschot Assurantiën
* Exclusieve distributieovereenkomst voor 20 jaar
* Afspraken over beheer en advies beleggingsportefeuille De Goudse NV door Kempen Capital Management "Wij kunnen terugzien op een prima eerste halfjaar", aldus Floris Deckers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Van Lanschot. "Het voor particulieren beheerde vermogen en de spaargelden lieten een flinke groei zien. De effectenprovisies toonden een sterke stijging. De samenwerking tussen Van Lanschot en Kempen & Co ontwikkelde zich nog beter dan verwacht. Dit zijn indicaties dat wij goed op weg zijn om onze private banking ambities in Nederland en België te verwezenlijken. De kwaliteit van de in de eerste jaarhelft behaalde resultaten geeft vertrouwen voor de rest van het jaar."

KERNCIJFERS

(x ¤ miljoen)

H1 2007
H1 2006
%
Inkomsten uit operationele activiteiten
335,4
253,4
32,3%
Bedrijfslasten
212,5
136,8
55,3%
Bijzondere waardeverminderingen

-2,3
2,0

-217,8%
Bedrijfsresultaat voor belastingen
125,2
114,6
9,2%
Nettowinst o.b.v. doorlopende activiteiten
99,3
89,5
11,0%
Nettowinst

101,6
92,8
9,5%
Winst per gewoon aandeel (x ¤ 1)
2,80
2,77

1,1%
Bedrag beschikbaar voor aandeelhouders (x ¤ 1)


2,85
2,87

-0,7%
Efficiency ratio (%)
63,3
54,0

Rendement gemiddeld eigen vermogen (%)

15,9
18,2

BIS-ratio (%)
12,4
13,2

BIS-ratio Tier I (%)
8,9
9,4

BIS-ratio Core Tier I (%)

6,5
6,8

ONTWIKKELINGEN EERSTE HALFJAAR 2007

De vorig jaar verder aangescherpte private banking strategie van Van Lanschot werpt haar vruchten af. Het aantal private bankingrelaties steeg in de eerste helft van 2007 met 2,6%. Assets under discretionary management voor particulieren namen toe met 10,7% tot ¤ 6,4 miljard. De spaargelden en deposito's van particuliere cliënten stegen met ¤ 0,7 miljard (19,7%) tot ¤ 4,8 miljard. De instroom van met name nieuwe creditgelden bij de bank werd positief beïnvloed door de overnamestrijd in de Nederlandse financiële sector.

De positieve stemming op de aandelenbeurzen en de goede performance van de huisfondsen zorgden ervoor dat de provisie-inkomsten zich sterk ontwikkelden. De provisies namen toe met 107,0% ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 159,0 miljoen. Enige verdere krimp in de rentemarge leidde tot een daling van het interestresultaat met 2,7% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar naar ¤ 131,5 miljoen. Wel was een duidelijke verbetering te zien in vergelijking met het tweede halfjaar 2006 (+5,5%).

De bank is bezig haar bedieningsmodel voor vermogende particuliere cliënten verder te verfijnen. Daarbij krijgen zeer vermogende particulieren (met een vrij belegbaar vermogen van meer dan ¤ 5 miljoen) van Van Lanschot en Kempen & Co de mogelijkheid bediend te worden onder het label "Van Lanschot Kempen".

In de eerste helft van 2007 zijn de activiteiten op het gebied van de effectenhandel en het vermogensbeheer van Van Lanschot samengevoegd met die van Kempen & Co in Amsterdam. Dit heeft geleid tot een besparing van een veertigtal arbeidsplaatsen.

Bij Business Banking was sprake van een flinke toename van de kredietverlening van ¤ 4,1 miljard ultimo 2006 tot ¤ 4,7 miljard ultimo juni 2007. Deze ontwikkeling is mede te danken aan de toename van het aantal cliënten met 6,1%.

In België, onze tweede thuismarkt, zette de positieve ontwikkeling zich door. Het aantal doelgroeprelaties van Van Lanschot België is in het eerste halfjaar 2007 toegenomen met 5,2%. Het brutoresultaat nam toe van ¤ 3,6 miljoen over het eerste halfjaar 2006 tot ¤ 3,9 miljoen over het eerste halfjaar 2007. Ook International Private Banking (Luxemburg, Zwitserland, Curaçao) ontwikkelde zich naar wens, met een stijging van het brutoresultaat van ¤ 6,6 miljoen naar ¤ 7,5 miljoen.

De nettowinst van de bank steeg met 9,5% van ¤ 92,8 miljoen tot ¤ 101,6 miljoen. De bijdrage van Kempen & Co aan de winst per aandeel was conform verwachting positief: de winst per aandeel liet een stijging zien van ¤ 2,77 naar ¤ 2,80, ondanks de uitgifte van nieuwe aandelen. Per 2 januari 2007 zijn 2,4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Het aantal uitstaande aandelen per 30 juni 2007 is 34,9 miljoen, een stijging van 7,6% ten opzichte van 30 juni 2006.

Laag risicoprofiel en actief balansbeheer
Van Lanschot streeft bewust naar een laag risicoprofiel. De kwaliteit van de kredietportefeuille is dankzij een strikt kredietbeleid hoog. Het percentage van de non-performing loans gedekt door de voorziening voor bijzondere waardeverminderingen is 146,5% (30 juni 2006: 132,9%). De voorziening voor bijzondere waardeverminderingen als percentage van de naar risico gewogen activa is 0,79% (30 juni 2006: 0,97%).

De funding ratio (de verhouding tussen de verplichtingen aan de publieke en private sector en de totale kredietverlening) is in het eerste halfjaar 2007 gestegen van 77,4% naar 85,1%. De loan-to-deposit ratio (zijnde het omgekeerde van de funding ratio) is afgenomen van 129,2% naar 117,5%.

Standard & Poor's heeft in juli 2007 de credit rating voor Van Lanschot herbevestigd: Single A met stable outlook.

Op 1 juni 2007 heeft Van Lanschot haar eerste RMBS (Residential Mortgage-Backed Security) transactie geëffectueerd voor een bedrag van ¤ 1,5 miljard aan hypotheekleningen. Deze beleenbare obligaties kunnen dienen als onderpand bij De Nederlandsche Bank. Van Lanschot beoogt nog enkele securitisatietransacties uit te voeren, ter verdere versterking van haar solvabiliteitspositie. Het doel van het securitisatieprogramma is de exposure van Van Lanschot op de hypotheekmarkt te verminderen.

Het lage risicoprofiel van Van Lanschot en de aard van de door de bank gekozen activiteiten maken dat de recente turbulentie op de financiële markten aan ons voorbij is gegaan.

Minder accent op hypotheken
De hypotheekportefeuille van Van Lanschot bedroeg ultimo juni 2007 ¤ 7,9 miljard. De kwaliteit van deze leningen is zeer hoog: per 30 juni 2007 is een bedrag van ¤ 16,4 miljoen aan voorzieningen getroffen voor deze leningen, slechts 0,02% van de portefeuille. De door de bank verstrekte hypotheekleningen zijn in het algemeen geen standaardproducten maar maatwerk, toegesneden op de specifieke wensen van de vermogende cliënten. Aanvragen worden beoordeeld op meer dan inkomen alleen, waarbij het vermogen en de complete financiële positie van de cliënt mede een rol spelen. Het gemiddelde hypotheekbedrag bij Van Lanschot is met ¤ 415.000 relatief hoog.

Hevige concurrentie op de hypotheekmarkt heeft de afgelopen jaren geleid tot een steeds grotere druk op de marges, zowel voor nieuwe productie als voor bestaande leningen. Omdat de tarieven in Nederland zich nog gunstig onderscheiden van die in bijvoorbeeld België of Frankrijk, verwachten wij dat de marges in Nederland nog verder zullen dalen. Voor Van Lanschot vormt dit reden om minder accent te leggen op haar hypotheekbedrijf. De bank blijft actief in deze markt, maar nog alleen voor haar eigen relaties, als onderdeel van de full service-benadering van de bank.

Samenwerkingsovereenkomst met De Goudse NV
Als onderdeel van de full service-benadering wil Van Lanschot haar cliënten ook verzekeringsproducten kunnen aanbieden. Echter, daarvoor behoeft de bank niet zelf (volledig) eigenaar van een assurantietussenpersoon te zijn. Het intermediairsbedrijf op het gebied van verzekeringen, Van Lanschot Assurantiën BV, opereert binnen de bank momenteel als een relatief autonoom bedrijf. In de eerste plaats kent het als intermediairsbedrijf een ander klantbenaderings- en bedieningsmodel dan de bank. In de tweede plaats richt Van Lanschot Assurantiën zich primair op de zakelijke markt (65% van de omzet) en secundair op de particuliere markt (35% van de omzet), terwijl de bank zich primair op de particuliere markt richt.

Van Lanschot is voornemens voor Van Lanschot Assurantiën een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met De Goudse NV. Deze is tweeledig. Ten eerste zal De Goudse NV een belang nemen van 51% van de aandelen van Van Lanschot Assurantiën BV. Voor Van Lanschot levert dit een verwachte boekwinst op van circa ¤ 20 miljoen in het tweede halfjaar 2007. De activiteiten van Van Lanschot Assurantiën zullen worden voortgezet onder de naam Van Lanschot Chabot BV. De verwachting is dat een en ander per 1 november 2007 zijn beslag zal krijgen. Van Lanschot en Van Lanschot Chabot hebben een exclusieve distributieovereenkomst afgesloten voor een periode van 20 jaar. Wij gaan ervan uit dat de verandering van eigendomsverhoudingen de distributie van verzekeringsproducten in positieve zin gaat beïnvloeden.

Het tweede onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is dat De Goudse NV een deel van haar vermogen in beheer geeft bij en het strategisch advies van haar vermogen overdraagt aan Kempen & Co. Afgesproken is dat De Goudse NV van haar beleggingsportefeuille ¤ 350 miljoen in beheer geeft bij Kempen Capital Management. Verder zal Kempen Capital Management als strategische beleggingspartner verantwoordelijk zijn voor advisering met betrekking tot bijvoorbeeld assetallocatie, portefeuilleconstructie en risicomanagement, alsmede voor transactieuitvoering en administratie van de totale beleggingsportefeuille ter waarde van circa ¤ 1,5 miljard.

Investeren in mensen en systemen
De overname van Kempen & Co leidde tot een toename van het aantal personeelsleden met 342 per 2 januari 2007. Het aantal personeelsleden bij Van Lanschot nam licht af. Het aantal medewerkers kwam hiermee uit op 2.684 ultimo juni 2007 (31 december 2006: 2.370). De bank blijft onverminderd investeren in haar medewerkers. Het trainings- en opleidingsbudget is verhoogd van 2,8% van de totale loonkosten in 2006 tot 3,8% van de totale loonkosten in 2007.

De bank is volop bezig met de vernieuwing van haar automatiseringsomgeving, waarvan inmiddels meerdere modules zijn geïmplementeerd. In het eerste halfjaar zijn een vernieuwd systeem voor internetbankieren en de tweede module van het Management Information System in gebruik genomen. In september start de implementatie van het Customer Relationship Management-systeem (CRM). Voor het einde van het jaar zullen alle commerciële units de beschikking hebben over CRM. In de eerste helft van 2007 is een bedrag van ¤ 1,0 miljoen voor het automatiseringsproject ten laste van het resultaat gebracht. Tot op heden is een bedrag van ¤ 38,0 miljoen geactiveerd.

Specifieke projecten, zoals Mifid, Basel II en SEPA, vergen eveneens een flinke inzet van mensen en middelen. Deze zorgen momenteel voor een opwaartse druk op de efficiency ratio, de verhouding tussen bedrijfslasten en de inkomsten uit operationele activiteiten.

VOORUITZICHTEN 2007

Wij verwachten dat de instroom aan assets under management en aan spaargelden zich in de tweede helft van dit jaar verder zal voortzetten. De provisie-inkomsten zijn sterk afhankelijk van de marktomstandigheden en daarom moeilijk voorspelbaar. Wij verwachten dat de rentemarges onder invloed van de recente onrust op de kredietmarkten niet verder zullen verkrappen. Bij de hypotheekverstrekking blijven wij ons enigszins terughoudend opstellen. Het kostenniveau van de bank zal naar verwachting in de tweede jaarhelft ongeveer gelijk zijn aan dat van het eerste halfjaar. Daarnaast zal de belastingdruk voor 2007 als geheel naar verwachting in lijn liggen met die van vorig jaar. Voorts wordt voor het tweede halfjaar een boekwinst voorzien op de verkoop van een 51%-belang in Van Lanschot Assurantiën. Per saldo verwachten wij dat, bij gelijkblijvende marktomstandigheden, de winst per aandeel over 2007 zal stijgen in lijn met de strategische doelstelling van de bank.

RESULTAAT EERSTE HALFJAAR 2007

De nettowinst bedraagt ¤ 101,6 miljoen over het eerste halfjaar 2007, een stijging van 9,5% ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 (¤ 92,8 miljoen). De winst per aandeel komt uit op ¤ 2,80, een lichte toename vergeleken met eerste halfjaar 2006 (¤ 2,77). Vanaf 2 januari 2007 is Kempen & Co een 100%-dochter geworden van Van Lanschot NV. Om een goede vergelijking te maken tussen de perioden zijn in onderstaande tabel de resultaten van Van Lanschot van het eerste halfjaar 2006 pro forma opgenomen inclusief het resultaat van Kempen & Co. Op pro forma basis laat de nettowinst over het eerste halfjaar 2007 een daling zien van 7,6% ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 (¤109,9 miljoen). Dit wordt met name veroorzaakt door enkele bijzondere posten: de vrijval in 2006 van een voorziening ziektekostenpremies (¤ 19,5 miljoen) en de afschrijving op "immateriële activa" van Kempen & Co in 2007 (¤ 8,2 miljoen). Onder de immateriële activa zijn onder meer begrepen de merknaam Kempen & Co, het klantenbestand en de pijplijn van lopende opdrachten van corporate finance.

Daarnaast zijn de cijfers aangepast voor Van Lanschot Assurantiën. De nettowinst van Van Lanschot Assurantiën is apart opgenomen onder 'niet doorlopende activiteiten'. Deze aanpassing leidt tot een reductie in de inkomsten uit operationele activiteiten van ¤ 14,1 miljoen in het eerste halfjaar 2007 en ¤ 15,0 miljoen in het eerste halfjaar 2006.

(x ¤ miljoen)

H1 2007
(A)
H1 2006

H1 2006
Kempen & Co
H1 2006
pro-forma
(B)
% (A t.o.v. B)
Interest
131,5
135,1
2,3
137,4

-4,3%
Opbrengsten effecten en deelnemingen
14,8
14,7
0,1
14,8
0,0%
Provisie
159,0
76,8
50,0
126,8
25,4%
Resultaat financiële transacties
30,1
26,8
6,2
33,0

-8,8%
Inkomsten uit operationele activiteiten

335,4
253,4
58,6
312,0
7,5%
Personeelskosten
129,4
79,1
25,0
104,1
24,3%
Andere beheerskosten
64,0
48,7
9,9
58,6
9,2%
Afschrijvingen
19,1
9,0

1,1
10,1
89,1%
Bedrijfslasten

212,5
136,8
36,0
172,8
23,0%
Bijzondere waardeverminderingen


-2,3
2,0
0,0
2,0

-217,8%
Totaal lasten

210,2
138,8
36,0
174,8
20,3%
Bedrijfsresultaat voor belastingen

125,2
114,6
22,6
137,2

-8,7%
Belastingen

25,9
25,1
5,5
30,6

-15,4%
NETTOWINST o.b.v. doorlopende activiteiten

99,3
89,5
17,1
106,6

-6,8%
Niet doorlopende activiteiten

2,3

3,3
0,0

3,3

-30,3%
NETTOWINST

101,6
92,8
17,1
109,9

-7,6%

Voor de vergelijkbaarheid van de resultaten wordt in deze paragraaf steeds gerefereerd aan de hiervoor opgenomen pro forma cijfers.

De inkomsten uit operationele activiteiten lieten een stijging zien met ¤ 23,4 miljoen (7,5%) van ¤ 312,0 miljoen in het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 335,4 miljoen in het eerste halfjaar 2007.

De provisieresultaten waren met een groei van ¤ 32,2 miljoen de belangrijkste drijfveer achter de toename van de inkomsten uit operationele activiteiten. De provisieresultaten stegen met 25,4% van ¤ 126,8 miljoen in het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 159,0 miljoen in het eerste halfjaar 2007. Met name de groei in de effectenprovisies droegen hier aan bij onder invloed van de positieve ontwikkelingen op de effectenbeurzen, hogere beheervergoedingen en ontvangen performance fees. De effectenprovisies stegen met 28,6% van ¤ 111,3 miljoen naar ¤ 143,1 miljoen. De andere provisies (betalingsverkeerprovisies en overige provisies) bleven op een niveau van circa ¤ 15,5 miljoen.

Het interestresultaat is met 4,3% afgenomen van ¤ 137,4 miljoen tot ¤ 131,5 miljoen. Deze daling was grotendeels toe te schrijven aan de sterke afname van de boeterente wegens vervroegde aflossingen van leningen, van ¤ 6,7 miljoen in het eerste halfjaar 2006 tot ¤ 2,6 miljoen in het eerste halfjaar 2007. De positieve ontwikkeling van de onderliggende volumes werd gedrukt door een verder dalende rentemarge. De rentemarge verkrapte van 1,42% ultimo 2006 naar 1,31%. De spaargelden en deposito's van particulieren stegen met ¤ 0,7 miljard (18,6%) tot ¤ 4,8 miljard. De hypotheken stegen licht met ¤ 0,1 miljard tot ¤ 7,9 miljard en de particuliere leningen stegen eveneens licht met ¤ 0,2 miljard tot ¤ 1,6 miljard. Aan de zakelijke kant namen de deposito's toe met ¤ 0,4 miljard (18,2%) tot ¤ 2,6 miljard en groeide het volume aan zakelijke leningen flink met ¤ 0,6 miljard tot ¤ 4,7 miljard.

De post opbrengsten uit effecten en deelnemingen bleef ten opzichte van 2006 onveranderd op ¤ 14,8 miljoen. De verkoopresultaten uit 'voor verkoop beschikbare' beleggingen zijn afgenomen van ¤ 7,5 miljoen naar ¤ 4,3 miljoen. De in de post opgenomen dividenduitkeringen op aandelen in de beleggingsportefeuille bedroegen ¤ 7,1 miljoen (eerste halfjaar 2006: ¤ 11,3 miljoen). Deze lagere verkoopresultaten en de lagere dividendstroom werden gecompenseerd door hogere waarderingsresultaten.

Het resultaat uit financiële transacties is afgenomen met 8,8% van ¤ 33,0 miljoen in het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 30,1 miljoen in het eerste halfjaar 2007. Het resultaat uit financiële transacties omvat de (al dan niet gerealiseerde) waardemutaties op de handelsportefeuille, de valutakoersverschillen en (on)gerealiseerde resultaten derivaten.

De bedrijfslasten namen in het eerste halfjaar 2007 met ¤ 39,7 miljoen (23,0%) toe ten opzichte van het eerste halfjaar 2006, van ¤ 172,8 miljoen naar ¤ 212,5 miljoen. Als de bijzondere posten buiten beschouwing worden gelaten stegen de bedrijfslasten met 6,2%. De bijzondere posten zijn de vrijval voorziening ziektekostenpremie van ¤ 19,5 miljoen in het eerste halfjaar van 2006 en de afschrijvingen op immateriële activa van ¤ 8,2 miljoen, samenhangend met de overname van Kempen & Co, in het eerste halfjaar 2007.

De personeelskosten stegen met 24,3% van ¤ 104,1 miljoen naar ¤ 129,4 miljoen, een toename van ¤ 25,3 miljoen. Zonder de vrijval van de voorziening ziektekostenpremies in de eerste helft van 2006, stegen de personeelskosten met 4,7% van ¤ 123,6 miljoen naar ¤ 129,4 miljoen. Deze stijging van de personeelskosten werd enerzijds veroorzaakt door groei van het personeelsbestand, met 3,3% van 2.361 ultimo juni 2006 (exclusief Van Lanschot Assurantiën) naar 2.440 ultimo juni 2007 (exclusief Van Lanschot Assurantiën), en anderzijds door reguliere loonstijgingen, het verder in lijn brengen met de markt van beloningen en investeringen in de kwaliteit van medewerkers.

De andere beheerskosten stegen met 9,2% van ¤ 58,6 miljoen naar ¤ 64,0 miljoen. Deze toename werd grotendeels veroorzaakt door een stijging van de automatiseringskosten. Dit betrof met name kosten voor externe medewerkers die worden ingehuurd omdat veel interne medewerkers bij het automatiseringsproject worden ingeschakeld. In het eerste halfjaar 2007 ging het hierbij om 164 externe medewerkers (eerste halfjaar 2006: 113). In het kader van dit automatiseringsproject is in de eerste helft van 2007 ¤ 1,0 miljoen ten laste van het resultaat gebracht. Tot en met het eerste halfjaar 2007 is een bedrag geactiveerd van ¤ 38,0 miljoen. In de eerste helft van 2007 is ¤ 0,6 miljoen afgeschreven op de in gebruik genomen modules.

De afschrijvingen namen met 89,1% sterk toe van ¤ 10,1 miljoen naar ¤ 19,1 miljoen. Deze stijging werd veroorzaakt door de afschrijving op immateriële activa als gevolg van de overname van Kempen & Co. In het eerste halfjaar 2007 was dat een bedrag van ¤ 8,2 miljoen. Voor de tweede jaarhelft is dit bedrag ¤ 5,4 miljoen.

De post bijzondere waardeverminderingen liet per saldo een vrijval zien van ¤ 2,3 miljoen. De in voorgaande jaren gevormde voorzieningen op specifieke kredieten konden in een aantal gevallen fors worden verlaagd. Vorig jaar werd in het eerste halfjaar per saldo ¤ 2,0 miljoen toegevoegd. De afboekingen in het eerste halfjaar 2007 bedroegen ¤ 6,0 miljoen. Het percentage van de non-performing loans gedekt door de voorziening voor bijzondere waardeverminderingen was 146,5% (ultimo juni 2006: 132,9%).

De belastingen over het bedrijfsresultaat van het eerste halfjaar 2007 bedroegen ¤ 25,9 miljoen. Dit komt overeen met een belastingdruk van 20,7%. Het eerste halfjaar 2006 kende een belastingdruk van 22,3%. Wij verwachten dat de belastingdruk voor geheel 2007 in lijn zal liggen met die van vorig jaar (17,7%).

De efficiency ratio, de verhouding tussen bedrijfslasten en inkomsten uit operationele activiteiten, nam toe tot 63,4% (eerste halfjaar 2006: 55,4%).

Onder niet doorlopende activiteiten is het netto resultaat opgenomen van Van Lanschot Assurantiën. De nettowinst van Van Lanschot Assurantiën is ten opzichte van de eerste helft 2006 gedaald met 30,3% van ¤ 3,3 miljoen naar ¤ 2,3 miljoen. Deze afname was helemaal toe te schrijven aan lagere provisiebaten. De provisiebaten in het eerste halfjaar 2006 werden gestuwd door incidentele baten uit voorgaande jaren onder invloed van nieuwe regels voor het verantwoorden van provisies door intermediairs.

WINST PER AANDEEL

De winst per aandeel over het eerste halfjaar 2007 kwam uit op ¤ 2,80, licht hoger dan over het eerste halfjaar 2006 (¤ 2,77). Het gemiddelde aantal uitstaande gewone aandelen is ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 gestegen met 8,0% door de uitgifte van nieuwe aandelen ter financiering van de aankoop van Kempen & Co.

(x ¤ miljoen)

H1 2007
H1 2006
Nettowinst

101,6
92,8
Rente Perpetuele lening

-5,3

-4,7
Nettowinst voor berekening Winst per aandeel

96,3
88,1
Netto effect amortisatie agio

1,7
3,3
Nettowinst beschikbaar voor aandeelhouders

98,0
91,4
Gemiddeld aantal gewone aandelen (x 1.000)

34.380
31.840
Winst per aandeel (¤)

2,80
2,77
Bedrag beschikbaar voor aandeelhouders (¤)

2,85
2,87

BALANS

(x ¤ miljoen)

30-6-2007
31-12-2006
%
Pro-forma 31-12-2006
%
Verplichtingen private en publieke sector
13.460
11.413
17,9%
11.756
14,5%

- spaargelden
4.349

3.716
17,0%
3.716
17,0%

- deposito's
3.089
2.489
24,1%
2.529
22,1%

- overigen

6.022

5.208
15,6%
5.511
9,3%
Kredieten en vorderingen private en publieke sector 15.811
14.746
7,2%
14.955
5,7%

- hypotheken
7.942
7.790
2,0%
7.790
2,0%

- particuliere leningen

1.618

1.214
33,2%

1.423
13,7%

- zakelijke leningen
4.670
4.058
15,1%
4.058
15,1%

- overige


1.581

1.684

-6,1%

1.684

-6,1%
Eigen vermogen

1.613

1.367

18,0%

Balanstotaal


21.406

18.739

14,2%

BIS-ratio (%)

12,4

13,7

BIS-ratio Tier 1 (%)

8,9

10,0

BIS-ratio Core Tier 1 (%)


6,5

7,3

Het balanstotaal kwam per 30 juni 2007 uit op ¤ 21,4 miljard tegen ¤ 18,7 miljard per 31 december 2006. Deze toename werd gerealiseerd door de overname van Kempen & Co, alsook door een flinke groei aan de passiefzijde. De verplichtingen aan de private en publieke sector namen fors toe met 17,9% door de focus op het aantrekken van gelden bij onze doelgroeprelaties. De funding ratio van de bank - de verhouding tussen de verplichtingen aan de publieke en private sector en de totale kredietverlening - bedroeg ultimo juni 2007 85,1%. Ultimo december 2006 was deze ratio nog 77,4%.

Het eigen vermogen is toegenomen van ¤ 1.367 miljoen per 31 december 2006 naar ¤ 1.613 miljoen per 30 juni 2007. Deze toename is toe te schrijven aan de ingehouden winst en de uitgifte van nieuwe aandelen in het kader van de overname van Kempen & Co. Voor het verloop van het eigen vermogen zie de bijlage.

Het rendement op het gemiddeld eigen vermogen is in de eerste helft van 2007 gedaald van 17,4% naar 15,9%.

De daling van de BIS-ratio van 13,7% naar 12,4% werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een nagenoeg gelijkblijvend toetsingsvermogen. Het vermogen is in de verslagperiode toegenomen door de kapitaalsuitbreiding samenhangend met de acquisitie van Kempen & Co, herwaarderingen en het resultaat van het lopende boekjaar. Voor de solvabiliteitsberekening wordt de betaalde goodwill (een bedrag van ¤ 169,7 miljoen) in aftrek gebracht, alsmede de geactiveerde immateriële activa uit hoofde van de acquisitie. Hierdoor is het toetsingsvermogen vrijwel gelijk gebleven. De naar risico gewogen activa zijn toegenomen met ¤ 1,4 miljard tot ¤ 13,1 miljard.

ASSETS UNDER MANAGEMENT

Het samengaan van de vermogensbeheerafdelingen van Van Lanschot en Kempen & Co is aanleiding geweest om het begrip beheerd vermogen om te vormen naar 'Assets under management' . Assets under management is meer omvattend dan het oude begrip 'beheerd vermogen' en geeft een beter beeld van de bij Van Lanschot ondergebrachte en beheerde vermogens.

De assets under management zijn in het eerste halfjaar 2007 toegenomen met ¤ 2,6 miljard (8,7%) van ¤ 30,0 miljard (inclusief Kempen & Co) tot ¤ 32,6 miljard.

Assets under discretionary management zijn in het eerste halfjaar 2007 toegenomen met ¤ 0,8 miljard van ¤ 15,4 miljard naar ¤ 16,2 miljard. Deze toename is voor ruim 50% het gevolg van netto instroom en voor het overige deel door de positieve beursontwikkeling.

De grootste stijging was te zien bij de assets under discretionary management voor particulieren, deze namen toe van ¤ 5,7 miljard tot ¤ 6,4 miljard (+10,7%). De toename wordt grotendeels veroorzaakt door toename in het Manager of Funds concept en de Index Garantie Contracten. De assets under discretionary management van instituten lieten een lichte daling zien van ¤ 4,9 miljard tot ¤ 4,8 miljard. Een aantal institutionele relaties had vermogen onder beheer bij zowel Van Lanschot als Kempen & Co. Door het samengaan van de vermogensbeheerafdelingen van Van Lanschot en Kempen & Co hebben deze relaties een deel van het vermogen elders ondergebracht. De assets under discretionary management van de huisfondsen lieten ondanks een kleine netto uitstroom een groei zien met ¤ 0,2 miljard van ¤ 4,8 miljard tot ¤ 5,0 miljard als gevolg van de positieve beursontwikkeling. Assets under non-discretionary management namen toe met 12,3% van ¤ 14,6 miljard ultimo 2006 tot ¤ 16,4 miljard ultimo juni 2007.

SEGMENTATIE

De verdeling van het resultaat over de bedrijfssegmenten is aangepast naar aanleiding van de acquisitie van Kempen & Co. De nieuwe indeling kent de volgende segmenten: Private Banking, Asset Management, Business Banking, Securities & Corporate Finance en Overige activiteiten. In het segment Overige activiteiten zijn de opbrengsten en kosten opgenomen die niet aan een ander segment toe te rekenen zijn. Voor de opbrengsten betreft het inkomsten uit rente-, markt- en liquiditeitsrisicomanagement. Het segment CenE Bankiers (Gezondheidszorg) is als zodanig niet meer afzonderlijk zichtbaar maar ondergebracht bij het segment Business Banking. Daarnaast is Assurantiën als segment niet meer apart zichtbaar. Van Lanschot Assurantiën wordt als een niet-doorlopend bedrijfsonderdeel van Van Lanschot gezien vanwege de voorgenomen samenwerkingsovereenkomst met De Goudse NV.

Private Banking
Asset
Management
Business Banking
Corporate Finance & Securities
Overige
activiteiten
Totaal
Resultaat verdeeld naar segment

% van totaal H1 2007

35%

19%

25%

13%

8%

100%
% van totaal H1 2006

31%

10%

24%

11%

24%

100%

ONTWIKKELING PER BEDRIJFSSEGMENT

Om een goede vergelijking te maken tussen de perioden zijn in de toelichting op de ontwikkelingen per bedrijfssegment de resultaten van het eerste en het tweede halfjaar 2006 pro forma opgenomen inclusief het resultaat van Kempen & Co.

In het eerste halfjaar 2006 is de vrijval van de ziektekostenvoorziening (¤ 19,5 miljoen) verdeeld over alle bedrijfssegmenten. Daarom zijn bij alle bedrijfssegmenten de personeelskosten toegenomen over het eerste halfjaar 2007 vergeleken met het eerste halfjaar 2006.

A. Private Banking

De inkomsten uit operationele activiteiten over het eerste halfjaar 2007 zijn met 9% toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar 2006. Met name de groei in de effectenprovisie draagt bij aan de groei van de provisies van ¤ 57,8 miljoen in het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 67,6 miljoen in het eerste halfjaar 2007. Naast de provisies zijn ook de rente-inkomsten toegenomen. De spaargelden en deposito's stegen met ¤ 0,7 miljard (18,6%) tot ¤ 4,8 miljard in het eerste halfjaar 2007, de kredietverlening groeide met ¤ 0,3 miljard (3,8%) tot ¤ 9,5 miljard. Het aantal doelgroeprelaties Private Banking is toegenomen met 2,6% in het eerste halfjaar 2007.

Het bedrijfsresultaat voor belastingen van Private Banking bedroeg ¤ 44,3 miljoen, een toename van 5% ten opzichte van het eerste halfjaar 2006.

Assets under discretionary management voor particulieren nam toe met ¤ 0,7 miljard (10,7%) over het eerste halfjaar 2007 van ¤ 5,7 miljard tot ¤ 6,4 miljard. Deze groei kwam voor een groot deel uit Manager of Funds, dat met ¤ 0,3 miljard toenam over het eerste halfjaar tot ¤ 0,9 miljard. Ook bleef de vraag naar Index Garantie Contracten groot. Het hierin belegde bedrag door particulieren nam met 18,6% toe van ¤ 1,0 miljard tot ¤ 1,2 miljard.

Van Lanschot België
In België, onze tweede thuismarkt, zette de positieve ontwikkeling zich door. Het aantal doelgroeprelaties van Van Lanschot België is in het eerste halfjaar 2007 toegenomen met 5,2%, waarbij de groei van de klantenbasis bij Belgische particulieren 7,5% bedroeg. Het kredietvolume nam licht af als gevolg van hogere eenmalige aflossingen. Het bruto resultaat nam toe van ¤ 3,6 miljoen over het eerste halfjaar 2006 tot ¤ 3,9 miljoen over het eerste halfjaar 2007, een toename van 8,3%. Vooral de provisie-inkomsten toonden een mooie groei (+17,9%), terwijl de rente-inkomsten als gevolg van de krimpende marge een kleine daling lieten zien. Evenals in Nederland, is ook Van Lanschot België haar bedieningsmodel en aanbod voor vermogende particulieren aan het verfijnen.

International Private Banking
Het bedrijfsresultaat voor belastingen van de International Private Banking activiteiten van onze buitenlandse kantoren (Van Lanschot Curaçao, Van Lanschot Luxemburg en Van Lanschot Zwitserland) is gestegen van ¤ 6,6 miljoen naar ¤ 7,5 miljoen. De groei van het bedrijfsresultaat voor belastingen ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 is met name toe te schrijven aan hogere effectenprovisies bij zowel Van Lanschot Luxemburg als Van Lanschot Zwitserland.

B. Asset Management

Het bedrijfssegment Asset Management omvat de vermogensbeheeractiviteiten binnen Van Lanschot.

De inkomsten uit operationele activiteiten, hoofdzakelijk provisies, van het segment Asset Management zijn met ¤ 17,0 miljoen (61%) toegenomen van ¤ 27,9 miljoen naar ¤ 44,9 miljoen. Extra opbrengsten in het eerste halfjaar 2007 zijn behaald door hogere performance- en managementfees. Het total van assets under management nam toe met ¤ 2,7 miljard tot ¤ 32,6 miljard. Assets under discretionary management namen toe met ¤ 0,8 miljard tot ¤ 16,2 miljard. De lasten stegen met 41% van ¤ 15,2 miljoen naar ¤ 21,5 miljoen door met name groei van het aantal medewerkers en hogere reservering voor bonussen. Het bedrijfsresultaat voor belastingen van Asset Management bedroeg ¤ 23,4 miljoen, een toename van 84%.

C. Business Banking

Het segment Business Banking omvat ook de activiteiten van Gezondheidszorg.

De inkomsten uit operationele activiteiten stabiliseerden op een niveau van ¤ 67,3 miljoen. Ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 lieten de rente-inkomsten een lichte daling zien. De zakelijke kredietverlening liet een stevige groei zien in het eerste halfjaar 2007 met ¤ 0,6 miljard (+15,1%) tot ¤ 4,7 miljard. Daartegenover stond een geringe groei in de creditgelden. De post bijzondere waardeveranderingen liet een vrijval zien omdat de voorziening bij een aantal grote kredieten werd verlaagd. Het aantal business banking relaties steeg met 6,1%. Het bedrijfsresultaat voor belastingen van Business Banking bedroeg ¤ 30,9 miljoen, een afname van 8% ten opzichte van het eerste halfjaar 2006.

Voor CenE Bankiers (segment gezondheidszorg), dat onderdeel vormt van het segment Business Banking, lieten de inkomsten uit operationele activiteiten een daling zien, van ¤ 10,3 miljoen over het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 8,5 miljoen over het eerste halfjaar 2007. De daling was het gevolg van verminderde rente-inkomsten. De provisie-inkomsten stabiliseerden, evenals de totale lasten. Het aantal gezondheidszorgrelaties liet een stijging zien van 4,7% in het eerste halfjaar 2007 dankzij een groei bij de doelgroep Medici.

D. Securities & Corporate Finance

De inkomsten uit operationele activiteiten in dit segment zijn toegenomen met 15%, van ¤ 37,0 miljoen in het eerste halfjaar 2006 naar ¤ 42,4 miljoen in het eerste halfjaar 2007. Deze inkomsten kennen een volatiel karakter en zijn afhankelijk van beursontwikkelingen en het aantal begeleide emissies, fusies en overnames. De provisies waren 23% hoger ten opzichte van het eerste halfjaar 2006 als gevolg van meer ontvangen adviesfees en emissieprovisies. De hogere lasten werden veroorzaakt door toename van het aantal personeelsleden en hogere reservering voor bonussen. Het bedrijfsresultaat voor belastingen nam toe van ¤ 15,6 miljoen naar ¤ 16,1 miljoen.

E. Overige activiteiten

De inkomsten uit operationele activiteiten namen af met 26% van ¤ 45,7 miljoen tot ¤ 34,0 miljoen. Het zijn met name de volatiele posten samenhangend met hedge accounting en verkopen uit de beleggingsportefeuille die zijn opgenomen in dit segment. De daling in de rente-inkomsten is toe te wijzen aan de hogere rentelasten voor de Floating Rate Notes in het eerste halfjaar 2007 als gevolg van stijgende marktrentes. De lasten zijn sterk gestegen met 91% van ¤ 12,3 miljoen tot ¤ 23,5 miljoen met name doordat de afschrijving immateriële activa van ¤ 8,2 miljoen geheel aan dit segment is toegerekend.

KALENDER 2008

Publicatie jaarcijfers 2007

20 maart 2008
Aandeelhoudersvergadering

8 mei 2008
Publicatie halfjaarcijfers 2008

15 augustus 2008

's-Hertogenbosch, 17 augustus 2007

Onder assets under management wordt verstaan het vermogen van onze relaties dat is ondergebracht bij Van Lanschot. Het deel daarvan dat wordt beheerd is opgenomen onder assets under discretionary management. Voorheen gebruikten wij het begrip beheerd vermogen, maar de assets under discretionary management omvatten tevens het bedrag aan Index Garantie Contracten.

Perscontacten Van Lanschot: Etienne te Brake, Woordvoerder Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 3026; Mobiel +31 (0)6 12 505 110; E-mail e.tebrake@vanlanschot.com

Investor Relations Van Lanschot: Geraldine Bakker-Grier, Manager Investor Relations. Telefoon +31 (0)73 548 3350; Mobiel +31 (0)6 13 976 401; E-mail g.a.m.bakker@vanlanschot.com.

Van Lanschot NV is de houdstermaatschappij van F. van Lanschot Bankiers NV, de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot Bankiers staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.

Klik op onderstaande link om het persbericht inclusief alle tabellen en bijlagen te kunnen lezen: