Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake vestiging Libanon-tribunaal in Nederland

17-08-2007 |

Graag informeer ik u, mede namens mijn ambtgenoten van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de stand van zaken met betrekking tot de vestiging in Nederland van het Speciale Tribunaal voor Libanon.

Op 30 mei 2007 aanvaardde de VN-Veiligheidsraad resolutie 1757, waarmee de Raad op basis van Hoofdstuk VII van het VN-Handvest besloot dat de overeenkomst tussen de Verenigde Naties (VN) en Libanon over de oprichting van een Speciaal Tribunaal voor Libanon op 10 juni 2007 in werking zou treden, tenzij de regering van Libanon voor die datum schriftelijk de VN zou notificeren dat aan alle juridische vereisten voor inwerkingtreding van de overeenkomst was voldaan. Vanwege de politieke impasse in Libanon rondom de oprichting van het Libanon-tribunaal bleef genoemde notificatie uit, en trad de overeenkomst vervolgens op grond van resolutie 1757 op 10 juni 2007 in werking.

De tekst van resolutie 1757, inclusief de daaraan gehechte overeenkomst tussen de VN en Libanon en het statuut van het Libanon-tribunaal, treft u aan als bijlage.

Het tribunaal is opgericht om de daders te berechten van de aanslag op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri op 14 februari 2005. Het tribunaal heeft tevens rechtsmacht om personen te berechten die betrokken zijn geweest bij andere aanslagen in Libanon, voor zover er een verband bestaat met de aanslag op Hariri.

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (SGVN) is door de Veiligheidsraad gevraagd periodiek te rapporteren over de voortgang in de oprichting van het tribunaal.

Ten aanzien van de zetel van het tribunaal is in de overeenkomst tussen de VN en Libanon vastgelegd dat deze zich buiten Libanon zal bevinden.

Op 23 juli 2007 heeft de SGVN in een brief aan minister-president Balkenende, de Nederlandse regering verzocht de vestiging van het Libanon-tribunaal in Nederland in overweging te nemen. In zijn brief prijst de SGVN Nederland, dat volgens hem als gastland van diverse internationale hoven en tribunalen een unieke en essentiële rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de internationale rechtspleging en de rule of law, en noemt hij Nederland 'de meest geschikte Staat' om het tribunaal te vestigen.

Op 15 augustus 2007 heeft de regering tegenover de SGVN schriftelijk bevestigd dat zij welwillend staat tegenover de vestiging van het Libanon-tribunaal in Nederland. De regering ziet het verzoek van de SGVN als een blijk van erkenning van en waardering voor de rol van Nederland op het gebied van de internationale rechtsorde.

Nederland heeft de VN voorgesteld op korte termijn een delegatie af te vaardigen voor overleg over een aantal belangrijke aspecten met betrekking tot de vestiging van het tribunaal in Nederland, zoals de uitwerking van het juridisch kader (o.a. zetelovereenkomst), het selecteren van een geschikte locatie, de kosten, en de detentie van veroordeelden buiten Nederland.

Over de uitkomst van dit proces zal ik u nader informeren.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Drs. M.J.M. Verhagen