Openbaar Ministerie

Strafzaak Rwandese verdachte van genocide terug naar Rwanda tribunaal

Rotterdam, 17 augustus 2007

Het openbaar ministerie heeft de strafzaak tegen de 61-jarige Rwandees Michel B., die verdacht wordt van genocide en oorlogsmisdrijven, gepleegd in 1994 in Rwanda, overgedragen aan het Rwanda Tribunaal (ICTR), omdat de Nederlandse rechter geen rechtsmacht heeft.

In een strafzaak tegen een andere Rwandese verdachte, de 39-jarige J.M., heeft de rechtbank den Haag het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard omdat de Nederlandse strafrechter geen rechtsmacht heeft voor genocide, gepleegd door een Rwandees in Rwanda in 1994, waarbij geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Deze man, die in Nederland woonde bij zijn aanhouding in Nederland, wordt wel in Nederland vervolgd voor oorlogsmisdrijven.

Naar aanleiding van deze beslissing heeft het openbaar ministerie de dagvaarding tegen Michel B. ingetrokken. De Aanklager van het Rwanda tribunaal heeft in overleg met de Nederlandse autoriteiten het Rwanda tribunaal verzocht de overdracht van de strafvervolging aan Nederland ongedaan te maken.

Vandaag heeft het Rwanda tribunaal hierop positief beslist. De verdachte is in afwachting van zijn overlevering in overleveringsdetentie geplaatst.

Voor informatie: Desirée Leppens