Gemeente Aalsmeer


Vliegtuigwrak Nieuw Oosteinde
Publicatiedatum: 17 Augustus 2007

Dinsdag 15 mei zijn bij werkzaamheden voor het bouwrijp maken van grond in Nieuw-Oosteinde resten aangetroffen van een bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog is neergestort op Aalsmeers grondgebied. Na deze vondst is direct een onderzoek ingesteld door daartoe bevoegde instanties. Hierbij zijn veel wrakstukken van het toestel gevonden en is ook verschillende soorten, klein kaliber munitie aangetroffen. Het onderzoek is op advies van de Luchtmacht, naar aanleiding van verklaringen van getuigen en op basis van historisch onderzoek sindsdien veranderd van aard. Behalve naar vliegtuigresten zal de komende twee weken ook gezocht worden naar een zwaarder kaliber munitie. Het is niet zeker dat deze munitie in de bodem aanwezig is, maar de gemeente wil hier zeker van zijn om te voorkomen dat er gebouwd gaat worden op grond waar mogelijk explosieven in zit. Wordt er niks gevonden in het zoekgebied, dan is de munitie destijds waarschijnlijk door de Duitse bezetters afgevoerd of afgeschoten voor het vliegtuig neer kwam.

De uitgebreide zoekwerkzaamheden beginnen op maandag 20 augustus en duren tot vrijdag 31 augustus. Gedurende die periode zal het zoekgebied, dat omgrensd is door de Catharina Amalialaan, de Karperstraat, de Willem Alexanderstraat en de Hornweg, volledig afgesloten worden door hekwerk. De werkzaamheden vinden zo veel mogelijk overdag plaats. Gedurende de zoekperiode zal 24-uurs bewaking aanwezig zijn om te voorkomen dat personen die daartoe geen toestemming hebben het zoekterrein betreden. De ingeschakelde experts moeten immers ongestoord hun werk kunnen doen. De werkzaamheden worden dusdanig gecontroleerd uitgevoerd dat volgens de Luchtmacht er geen risico is voor ontploffingsgevaar.

Informatievoorziening
De gemeente probeert de gemeenschap, en de bewoners, scholen en bedrijven in Nieuw-Oosteinde in het bijzonder, zo goed mogelijk op de hoogte te houden van het onderzoek rondom de bommenwerper. Dit gedeelte van de website is daarom ingericht als digitaal informatiepunt met allerlei (achtergrond-)informatie gerelateerd aan de vondst van de bommenwerper. Hier vindt u, behalve het laatste nieuws ook de persberichten die de gemeente over dit onderwerp (heeft) verstuur(t)(d), krantenartikelen, een stand van zaken vwb de planning en historische informatie over de bommenwerper. Heeft u desondanks toch nog vragen, neem dan contact op met projectleider Loes van de Craats, via telefoonnummer 0297 387 575.