Senternovem


17-08-2007 | Groot potentieel voor duurzame warmte en koude

"Om de doelstelling van 20% duurzame energie in 2020 te realiseren, is krachtig beleid gericht op duurzame warmte nodig". Dat is de hoofdconclusie van het rapport 'Duurzame warmte en koude 2008-2020: Potentiëlen, barrières en beleid' dat Ecofys heeft gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Het doel van het rapport was om uit te zoeken wat het potentieel is voor duurzame warmte in 2020 en welke beleidsinstrumenten er nodig zijn om het potentieel te realiseren. SenterNovem is via een begeleidingscommissie betrokken geweest bij deze studie.

De conclusie is dat de bijdrage van duurzame warmte en koude aan de energievoorziening in Nederland maximaal 260 PJ kan worden als alle mogelijke beleidsinstrumenten worden ingezet. Dit is één derde van de totale duurzame energiedoelstelling van 20%. De rest moet dan ingevuld worden met duurzame elektriciteit en biotransportbrandstoffen.

De studie van Ecofys komt uit op een veel hoger potentieel voor duurzame warmte dan het scenario Global Economy van ECN en MNP. Naast de sector gebouwde omgeving, komt in deze studie ook een grote bijdrage voor de sector glastuinbouw en de industrie naar voren. In de glastuinbouw zal waarschijnlijk koeling een belangrijke rol gaan spelen en warmte-koudeopslag in de bodem is hiervoor de meest kosteneffectieve oplossing, meestal gecombineerd met een gesloten kas. De industrie is een grote warmtegebruiker, dus hier is een groot potentieel vooral voor biomassa. In het potentieel is ook een bijdrage voor groen gas opgenomen van 72 PJ. Dit gas zal over het algemeen ingezet worden om warmte te produceren en is daarom meegeteld bij het totale potentieel.

De studie geeft per technologie en sector aan welke instrumenten ingezet kunnen worden om de toepassing te versnellen. Het is een goed overzicht geworden van de hele duurzame warmte- en koude-sector en van de instrumenten die de overheid in kan zetten om deze toepassing te versnellen.

Het rapport "Duurzame warmte en koude 2008-2020: Potentiëlen, barrières en beleid" is te vinden
op http://www.ecofys.nl/nl/publicaties/RapportenBoeken.asp