Nederlandse Hartstichting

Nederlandse Hartstichting investeert 8 miljoen euro in vernieuwend hart- en vaatziektenonderzoek
17-8-2007
Den Haag, 17 augustus 2007 - De Nederlandse Hartstichting trekt 8 miljoen euro uit voor 36 nieuwe onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten. Deze ziekten vormen nog altijd doodsoorzaak nummer één in ons land. Daarnaast telt Nederland ruim 800.000 hart- en vaatpatiënten. Het ontrafelen van de oorzaken van hart- en vaatziekten is noodzakelijk om deze aandoeningen te kunnen voorkomen en behandelen. Met dit doel investeert de Hartstichting in nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Virus als oorzaak van hartfalen
Eén van de nieuwe projecten richt zich op hartfalen. In Nederland lijden ongeveer 170.000 patiënten aan hartfalen. Hartfalen is een ziekte waarbij de pompfunctie van het hart verslechterd is. Deze ziekte leidt onder andere tot kortademigheid, vermoeidheid en vaak tot versneld overlijden van de patiënt. Bij ongeveer één op de drie hartfalenpatiënten is de oorzaak onbekend. Onderzoekers hebben bij een gedeelte van deze patiënten bepaalde, veel voorkomende virussen in het hart ontdekt. Dr. S.R.B. Heymans (Universiteit Maastricht) gaat onderzoeken of deze virussen hartfalen kunnen veroorzaken.

Behandeling atherosclerose
Een ander vernieuwend project richt zich op de afremming en vermindering van atherosclerose. Bij atherosclerose treedt er een plaatselijke ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand op. Dit zorgt voor vernauwingen in de bloedvaten, een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Naar schatting speelt atherosclerose bij meer dan de helft van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten een rol. Er is onlangs ontdekt dat een nieuwe klasse verbindingen, de zogenaamde iminosuikers, atherosclerose misschien kunnen behandelen. De iminosuikers verbeteren het vetgehalte van het bloed, optimaliseren de suikerhuishouding en verminderen ontstekingen. Deze drie factoren spelen een belangrijke rol bij hart- en vaatziekten. Dr. A.K. Groen (Universiteit van Amsterdam) gaat onderzoeken of, en zo ja, hoe, deze iminosuikers atherosclerose kunnen stopzetten en eventueel terugdringen.

Onderzoek noodzakelijk voor terugdringen hart- en vaatziekten De Hartstichting bekostigt een groot gedeelte van het universitair, wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Begin dit jaar ontving zij 225 subsidieaanvragen voor onderzoek. Slechts 16% van de projecten kan de Hartstichting financieren. Door deze projecten te ondersteunen hoopt de Hartstichting nieuwe behandelingen mogelijk te maken en daarmee de sterfte aan hart- en vaatziekten terug te dringen.

NOOT VOOR DE REDACTIE (