Nieuw-Vlaamse Alliantie


Absenteïsme De Post vooral bijzonder hoog in Wallonië (17/08/07)

Het grote ziekteverzuim bij De Post is geen nieuw fenomeen. Reeds twee jaar geleden beloofde sp.a excellentie Bruno Tuybens betere cijfers om de echte knelpunten in het absenteïsme te kunnen definiëren en aan te pakken. Vandaag kunnen we enkel vaststellen dat daarvan niets in huis is gekomen. De noodkreet van Johnny Thijs is dan ook terecht, maar vraagt tegelijkertijd om een belangrijke verduidelijking. Het aantal ziektedagen is immers niet gelijk verspreid over het hele land. Het aantal ziektedagen bedroeg in 2006 voor de vijf Vlaamse provincies gemiddeld 25 dagen per jaar. Voor de vijf Waalse provincies lag dit op 36. De Waalse provincies zijn daarmee goed voor 55 % van het absenteïsme terwijl ze ongeveer 33 % van het aantal personeelsleden leveren. Een objectieve verklaring voor dit grote verschil is er niet.

De N-VA betreurt de scherpe afwijzende reactie van de vakbonden op de brief van Thijs. Van de Vlaamse vakbondsleiders zou mogen verwacht worden dat ze enerzijds hun leden die om geldige redenen afwezig zijn, verdedigen, maar dat ze anderzijds niet aarzelen om de misbruiken die er ontegensprekelijk zijn, aan te pakken. Door te blijven zwijgen over de onverklaarbare regionale verschillen bewijzen ze hun Vlaamse leden alvast geen dienst. En door te schieten op de boodschapper houden ze fraudeurs die alle medewerkers van de post een slechte naam dreigen te bezorgen, een hand boven het hoofd.

Maar ook staatssecretaris Tuybens gaat niet vrijuit. Kamerlid Els De Rammelaere betreurt het dat ze hem momenteel niet kan ondervragen, maar dit belet niet dat ze vindt dat de staatssecretaris ook in deze regering van lopende zaken zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Zij zal als lid van de Commissie Infrastructuur deze problematiek de volgende maanden van dichtbij opvolgen. Het kan immers niet dat De Post verder gehinderd wordt in het liberaliseringsproces. Als het bedrijf een rol wil spelen op de vrijgemaakte postmarkt, dan moet het alle kansen krijgen om een modern en gezond bedrijf te zijn.

Auteur:
Kamerlid
Els De Rammelaere

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be