Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 17 augustus

Fryslân, 16-08-2007 o Politieberichten van donderdag 16 augustus 07.00 t/m vrijdag 17 augustus 07.00 uur.

Fryslân: twee aanhoudingen voor diverse woninginbraken en diefstal autos - oproep aan gedupeerden van gestolen sieraden
De politie heeft zondag 29 juli in Leeuwarden twee inwoners van die plaats van 20 en 31 jaar aangehouden. Het duo wordt er van verdacht tenminste tien woninginbraken te hebben gepleegd in diverse plaatsen in Fryslân, alsmede een aantal autos te hebben gestolen.

De twee zijn die zondag door getuigen gezien bij een woninginbraak aan de Emma in Drachten. Het signalement en het kenteken van de auto leidden naar Leeuwarden, waar de twee diezelfde middag nog op heterdaad zijn aangehouden. Het duo reed in een auto die begin juli was gestolen in de stad Groningen. De auto was voorzien van valse kentekenplaten, die gestolen waren in Sneek. Uit onderzoek bleek dat de twee in de maand juli ook woninginbraken hebben gepleegd in Dokkum, Goutum, Sneek, Leeuwarden en Drachten. De buit bestond voornamelijk uit sieraden en computer- en fotoapparatuur.

In Leeuwarden werd op 3 juni in de Ahornstraat door de verdachten nog een auto gestolen. Deze werd werd enige dagen later in Leeuwarden terugvonden. Het vermoeden bestaat dat de auto is gebruikt voor de diefstallen. De politie is ook nog op zoek naar een gestolen grijze Opel Kadett, voorzien van het kenteken PH 52 JJ. Dze auto draagt mogelijk de volgende valse kentekenplaten: XY 62 PY. Deze platen zijn ook begin juli in Leeuwarden gestolen.

Op diverse locaties werden van inbraak afkomstige goederen gevonden. De politie is op zoek naar slachtoffers/aangevers van woninginbraken in de periode van mei, juni en juli van dit jaar in de provincie Fryslân, mogelijk ook Groningen. De teruggevonden goederen bestaan voornamelijk uit sieraden. Klik voor foto's van de gestolen sieraden. Aangevers die menen sieraden te herkennen wordt verzocht contact op te nemen met de politie Fryslân, via het algemene nummer 0900 8844.

De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van beide verdachten bevolen. Dit houdt in dat de twee op 15 augustus naar de Raadkamer zijn gegaan.
Zie ook de politieberichten van 30 juli.

Beetsterzwaag: twee verdachten aangehouden na diefstal portemonnee van minder-valide man
De politie heeft woensdagmiddag in Lippenhuizen twee verdachten aangehouden voor de diefstal van een portemonnee. Het betreft een 29-jarige inwoner van Lippenhuizen en een 22-jarige inwoonster van Utrecht. Maandag omstreeks 17.10 uur werd van een 61-jarige inwoner van Wijnjewoude zijn portemonnee gestolen. De man reed in zijn rolstoel over de Zandlaan in Beetsterzwaag en werd daar aangesproken door een vrouw in een cabrio die geld wilde wisselen. Vervolgens pakt ze de portemonnee en geeft deze aan de bestuurder van de cabrio. Het papiergeld wordt uit de portemonnee gehaald en de twee gaan er vandoor. Zie hiervoor ook de politieberichten van dinsdag 14 augustus.

Na de diefstal plaatst de politie een persbericht met daarin een getuigenoproep. Hier wordt door drie mensen op gereageerd. Twee tips zijn bruikbaar. Ook wordt door de politie een nader onderzoek ingesteld naar een gedeelte van het kenteken. Zowel tips als nader onderzoek leidde naar de twee verdachten. De reden van de diefstal was geldgebrek. De twee hadden beiden tijdens de straatroof veel te veel aan Bacchus geofferd.
De portemonnee werd, op aanwijzing van de verdachten, door de politie teruggevonden in een straatput in Heerenveen. De portemonnee is in beslag genomen, alleen het geld enkele tientallen euros was verdwenen.

Broek-Joure: aansluitingen van en naar omvormer mogelijk oorzaak van brand op motorjacht
De oorzaak van de brand op een motorjacht in het Friese Broek waarbij afgelopen dinsdag een 10-jarige jongen om het leven is gekomen, lag vermoedelijk in de elektrische bedrading van en naar de omvormer. Door een combinatie van warmteontwikkeling in de aansluitingen en de locatie van de omvormer is de brand ontstaan. Daarna heeft de brand zich verder over het schip verspreid.
Volgens de onderzoekers is de brand begonnen in de onmiddellijke nabijheid van de omvormer van 12 naar 220 volt in de salon van het schip. Dat is de conclusie van het uitgebreide onderzoek van de Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de technische recherche van de Noordelijke Recherche Eenheid (politie Fryslân, Groningen en Drenthe).
Dinsdagochtend omstreeks 04.45 uur lag het schip afgemeerd in het vaarwater aan de Noorder Oudeweg te Broek toen er aan boord brand uitbrak. Twee inwoners uit Zwolle, een 58-jarige man en zijn 56-jarige vrouw, zijn daarbij gewond geraakt. Hun 10-jarige kleinzoon is bij de brand om het leven gekomen. De man ligt nog steeds in kritieke toestand in het brandwondencentrum te Groningen.