LEI

Langetermijnscenario's voor landbouw en platteland

De toekomst van de Europese landbouw en het platteland is onzeker door de snel toenemende mondialisering, de energietekorten, de klimaatverandering en het niet-duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Er rijzen vragen als:

* Zullen biobrandstoffen olie vervangen als de belangrijkste energiebron en zal de Europese landbouw zich voornamelijk gaan bezighouden met de teelt van gewassen voor biobrandstof? Welke invloed heeft deze ontwikkeling op de voedselprijzen?
* Hoe ziet het agrarisch bedrijf van de toekomst er uit?
* Welke invloed heeft het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op landbouw en platteland?

* Gaan mensen in Europa meer vis en visproducten eten?
* Hoe beïnvloedt de klimaatverandering de landbouwproductie in verschillende delen van de EU?

Het LEI onderzoekt deze kwesties in langetermijnscenario-onderzoeken als SCENAR2020 en EUruralis. De voornaamste bijdrage van het LEI aan deze projecten is de economische modellering van ontwikkelingen op landbouwmarkten en in landelijke gebieden. In het modelleringskader moeten de focus op goederen worden verbonden met die op regio's. De dimensie van de wereldeconomie is opgenomen in het LEITAP-model, ESIM biedt gedetailleerdere landbouwinformatie voor de 25 landen van de EU, en CAPRI geeft meer informatie op regionaal niveau (NUTS2).

Deze modellen worden gebruikt in verschillende onderzoekprojecten. Meer informatie daarover is te vinden in onderstaande (Engelstalige) projectbeschrijvingen.

* Scenar 2020

* EUruralis

Â

Contact
Hans van Meijl
hans.vanmeijl@wur.nl