Amnesty International

Nederland

Amnesty in actie op Lowlands

15-08-2007 Op 17, 18 en 19 augustus barst in Biddinghuizen het culturele Lowlandsfestival los. Drie dagen lang kunnen festivalbezoekers genieten van muziek, literatuur, komedie, debat en film. Dit jaar een prachtige line-up met topmuzikanten en artiesten. Naast al het muzikale en creatieve vertier is er ook aandacht voor serieuzere zaken. Amnesty International voert op het festivalterrein actie tegen discriminatie in Griekenland. In het favoriete vakantieland zijn vluchtelingen, ook minderjarigen, Roma en migranten slachtoffer van discriminatie.

Muzikanten maken samen met publiek noise tegen discriminatie en speciale gasten en cabaretiers vragen vanaf het podium aandacht voor de situatie in het favoriete vakantieland. Amnesty heeft dhr. Dimitras, oprichter van het Griekse Helsinki Monitor uitgenodigd en maakt een reportage van zijn aanwezigheid op Lowlands. Festivalbezoekers kunnen Amnesty steunen in hun strijd tegen discriminatie door de petitielijst bij één van de tientallen vrijwilligers te ondertekenen. Thuisblijvers kunnen tekenen op www.amnesty.nl.

Vervolg actie
Dit jaar werkt ook de Griekse sectie van Amnesty International mee aan de actie. In het voorjaar van 2008 zijn de verkiezingen in Griekenland. Aangezien het grote publiek in Griekenland nauwelijks bekend is met de vele uitingen van discriminatie in hun land, maakt Amnesty op het Lowlandsterrein een reportage van de actie. De reportage wordt vlak voor de verkiezingen uitgezonden in Griekenland. Met de extra media-aandacht werkt Amnesty aan het vergroten van het mensenrechtenbewustzijn in het land. Ook worden in aanloop naar de verkiezingen de opgehaalde handtekeningen aangeboden. Uiteindelijk hoopt Amnesty dat de Griekse overheid discriminatie en de gevolgen daarvan openlijk gaat veroordelen door het tekenen en ratificeren van relevante internationale verdragen.

Discriminatie in Europa
Met het Make Some Noise project vraagt Amnesty Nederland aandacht voor discriminatie in Europa. Discriminatie is een aanval op de fundamenten van de rechten van de mens. Discriminatie is niet alleen een mensenrechtenschending op zichzelf, maar leidt vaak tot de zwaarste schendingen van de lichamelijke en geestelijke integriteit. Het tegengaan van discriminatie is derhalve cruciaal bij het tegengaan van mensenrechtenschendingen.