Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 15 augustus

Fryslan, 15-08-2007 o Politieberichten van dinsdag 14 augustus 07.00 uur t/m woensdag 15 augustus 07.00 uur.

Broek/Joure: stoffelijk overschot dodelijk slachtoffer brand motorjacht vrijgegeven
De officier van justitie heeft, na overleg met de politie en overige hulpdiensten, het stoffelijk overschot van het dodelijke slachtoffer van de brand op het motorjacht vrijgegeven. Het betreft een 10-jarige inwoner van Zwolle, de kleinzoon van de twee slachtoffers die vanochtend tijdens de brand gewond raakten. De twee slachtoffers zijn beiden in het ziekenhuis opgenomen. De man wordt verpleegd op de afdeling intensive care. Het motorjacht brandde volledig uit en is naar een binnenhaven gebracht. Op deze locatie voert de waterpolitie van het KLPD nader onderzoek uit naar de oorzaak van de brand. Zie tevens het eerder gepubliceerde politiebericht van dinsdag 14 augustus.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de
Valeriusstraat. Tussen maandagmiddag en dinsdagochtend werd er ingebroken. Men kwam binnen door de voordeur te forceren. In het pand werd een kast opengebroken en een tafelmodel kluis werd meegenomen. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Menaldum.

Leeuwarden: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft dinsdagochtend in een woning aan de Honingboomstraat een hennepkwekerij opgerold. De verdachte, een 34-jarige Leeuwarder, werd in de woning aangehouden. In een slaapkamer werd een in werking zijnde hennepplantage aangetroffen met circa 100 plantjes. De plantjes zijn door Omrin vernietigd.

Franeker: woninginbreker aangehouden
De politie heeft maandagmiddag een inbreker op heterdaad aangehouden. De politie kreeg een melding van een inbraak in een woning aan de Gaffelaar. Een agent spoedde zich ter plaatse per fiets, ook twee eenheden uit Harlingen gingen ter plaatse. Ter plaatste werden de verdachte, een 20-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats, en de aangever, een 42-jarige inwoner van Franeker, aangetroffen. Hierop is de verdachte aangehouden. Toen de aangever thuis kwam zag hij in zijn keuken een beeldscherm klaar staan. Hoewel de verdachte de inbraak ontkende, werd in zijn broekzak ook nog een pasje van de bewoner aangetroffen. Ook werd in de nabijheid van de verdachte een tas met inbrekerswerktuig aangetroffen. De technische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld. Op het bureau bleek dat de verdachte nog 121 dagen moest zitten.

Leeuwarden: politie waarschuwt voor afperser
De politie onderzoekt een diefstal door middel van bedreiging met een mes. Dinsdag omstreeks 01.45 uur raakte een 18-jarige inwoner van Leeuwarden op de Eewal in gesprek met een man die geld aan hem vroeg. De man zei dat hij met zijn auto, met daarin twee kinderen, op de Afsluitdijk stond. De man zei dat hij dringend geld nodig had voor benzine. De 18-jarige nam de man hierop in huis. Daar veranderde de toon van de man en bedreigde hij de 18-jarige met een mes. Hierop gaf het slachtoffer de man 40 euro, waarna de verdachte er vandoor ging. De politie stelde na onderzoek vast dat de verdachte een 33-jarige inwoner van Leeuwarden is. De politie is dan ook op zoek naar deze verdachte.
De politie is de laatste tijd vaker geconfronteerd met deze verdachte. Hij is al een paar keer aangehouden, maar vervalt steeds in herhaling. Hij perst mensen af. Het gaat om een donker gekleurde man met een opvallend litteken op zijn bovenlip. De politie adviseert de man geen geld te geven en verwacht binnenkort de man aan te houden.

Heerenveen: getuigenoproep na ontruiming treinstation Centrum in verband met verdachte tas
De politie heeft dinsdagmiddag rond 15.45 uur het NS-station Centrum van Heerenveen, vanwege een verdachte en onbeheerde tas met onbekende inhoud, ontruimd. Al het treinverkeer van en naar deze locatie is op last van de politie tot 19.15 uur stilgelegd. Daarnaast was een veiligheidszone van kracht met een ring van 50-100 meter rondom het station.
Aanleiding was een onbeheerde vierkante witte plastic tas met daarop Arabische tekens en daarin een donkergekleurd apparaat met knopjes. De Explosieven Opruimings Dienst kwam ter plaatse om de tas te inspecteren. Zij constateerden dat de tas geen explosieven of gevaarlijk materiaal bevatte. Vanaf dat moment ontfermde de politie zich over de tas. De dienstregeling van de NS is vervolgens rond 19.15 uur weer hervat. Daarnaast werd de veiligheidszone rondom het station vanaf dat tijdstip weer opgeheven.
Tijdens het stilgelegde treinverkeer zijn er bussen ingezet om alle reizigers alternatief vervoer te bieden. Dat verliep rustig en voorspoedig waarbij stewards de passagiersstroom begeleidden. De politie heeft de tas in beslag genomen en gaat de herkomst van de tas en de inhoud onderzoeken. Bij de afdelingen gevonden en verloren voorwerpen is geen melding ontvangen van een verloren of
achtergebleven tas. De politie wil graag in contact komen met getuigen die dinsdagmiddag in of rond het station tussen 14.30 uur en 15.30 uur bijzonderheden hebben gezien. Deze personen worden gevraagd om via telefoonnummer 0900-8844 contact op te nemen met politie Fryslân.

Elsloo: diefstal personenauto
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto die dinsdagmiddag aan de Canada geparkeerd stond. De Chrevolet Corsica 1t u9 met het kenteken GH-RX-85 was niet afgesloten en de autosleutels zaten in het slot. De gebruiker van de wagen had een korte wandeling in het bos gemaakt en ontdekte dat de auto weggenomen was. Een 47-jarige Amsterdammer deed aangifte.

Heeg: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagavond laat het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Hommerts. De man werd gecontroleerd op de Lytshuzen. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Heerenveen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagochtend vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit De Knipe. De man werd gecontroleerd op de Nieuwstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de beginnend bestuurder 575 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.