Versoepelingen MKZ

Toelichting voor de Staatscourant

Inleiding

Bij onderhavige wijzigingsregeling wordt de Regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (hierna: de regeling) voor de vierde keer gewijzigd. Op 7 augustus 2007 werd reeds het vervoer van varkens naar een slachthuis via een erkend verzamelcentrum toegestaan. Op 10 augustus werd het vervoersverbod ten aanzien van runderen of varkens opgeheven. Alle evenhoevige dieren die sinds juni uit het Verenigd Koninkrijk zijn ontvangen en zijn gecontroleerd, blijken thans geen klinische verschijnselen te hebben die wijzen op mond- en klauwzeer. De kans dat deze besmettelijke dierziekte zich alsnog bij deze dieren zal openbaren, wordt elke dag kleiner. Gelet hierop zijn verdere versoepelingen van de regeling mogelijk.

Runderen en varkens

Op grond van onderhavige wijzigingsregeling is slechts het tijdelijk verzamelen van runderen op tentoonstellingen en andere evenementen verboden. Voor varkens is een dergelijk verbod in de regeling niet noodzakelijk omdat dit verbod ten aanzien van varkens reeds geregeld is in de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's. De wijziging van de regeling houdt voorts in dat thans ook het verzamelen van runderen of varkens voor de export - anders dan voor de slacht - weer is toegestaan,, alsmede het tijdelijk verzamelen van kalveren ten behoeve van het vervoer naar een opfokbedrijf of vleeskalverbedrijf.

Schapen en geiten

Ten aanzien van schapen en geiten is - in overeenstemming met het oordeel van de Groep van Deskundigen - ook bij de huidige wijziging van de regeling een afwijkende risico-inschatting van kracht. De klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer bij schapen zijn namelijk minder duidelijk en de traceerbaarheid van schapen en geiten is moeilijker dan van runderen en varkens. Op grond van onderhavige regeling wordt het thans wel mogelijk om slachtschapen of slachtgeiten op een erkend verzamelcentrum te verzamelen, alvorens deze dieren naar het slachthuis worden afgevoerd. Deze versoepeling wordt thans verantwoord geacht.

Onderhavige wijzigingsregeling laat onverlet de vereisten waaraan het vervoer van dieren dient te voldoen op grond van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's en van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

(w.g.) G. Verburg

Stcrt. 2007, 150. Laatstelijk gewijzigd bij regeling van 10 augustus 2007, Stcrt.

MINISTERIE VAN LANDBOUW,

NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur

en Voedselkwaliteit van 15 augustus 2007, TRCJZ/2007/2701,

houdende wijziging (4) van de Regeling maatregelen

mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op artikel 10, eerste lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op artikel 17, 18 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

De artikelen 2 en 3 komen te luiden:

Artikel 2


1. Het is verboden schapen of geiten afkomstig van verschillende plaatsen op een bedrijf of andere plaats te verzamelen voor een kortere periode dan 21 dagen.


2. Het is verboden runderen afkomstig van verschillende plaatsen tijdelijk te verzamelen op een tentoonstelling, keuring of enig ander evenement.


3. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan schapen of geiten tijdelijk te verzamelen op een slachthuis of op een erkend verzamelcentrum als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel s, respectievelijk onderdeel t, van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's, indien deze dieren hierna rechtstreeks naar het slachthuis worden afgevoerd.

Artikel 3


1. Het vervoer van schapen of geiten over de openbare weg is verboden.


2. In afwijking van het eerste lid is het rechtstreekse vervoer van schapen en geiten naar het verzamelcentrum als bedoeld in artikel 2, derde lid, en het slachthuis toegestaan.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 16 augustus 2007, om 00.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

(w.g.) G. Verburg

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit