Gemeente Breda

WOONVISIE "BREDA VOOR IEDEREEN"

In 2020 wil Breda een vitale stad zijn en groeien naar 185.000 inwoners. Dat staat in de definitieve Woonvisie 2007-2010 die het college van burgemeester en wethouders nu voorlegt aan de gemeenteraad. Reacties uit de consultatie hebben geleid tot aanpassing en aanscherping van de definitieve nota waarin de centrale themas zijn: vitaliteit, kwaliteit, keuzemogelijkheid en samen doen.

In de visie stelt de gemeente Breda dat huishoudens uit Breda, maar ook van buiten Breda, zich bewust vestigen in de stad, omdat ze in Breda kunnen kiezen uit een variëteit aan woonmilieus en woonsferen.

Vitaliteit, keuzevrijheid, kwaliteit en samen doen Vitaliteit van de stad is het overkoepelende thema. Dit moet vorm krijgen door in te zetten op de kwaliteit van het wonen in Breda, de keuzevrijheid van haar burgers en het samen doen. Om ervoor te zorgen dat mensen bewust kunnen kiezen voor Breda wordt ingezet op een aandeel van 30% bereikbare woningen in de nieuwbouw, aandacht voor doelgroepen, kwaliteit en energieprestaties en tussenvormen van koop en huur. Daarnaast wordt ingezet op sociale samenhang en leefbaarheid en een goede communicatie met de burgers, het vergroten van de kwaliteit en keuzevrijheid op het gebied van wonen. De gemeente doet dit vanuit een regierol door gebruik te maken van de instrumenten die zij heeft: wetgeving, beleid en communicatie. Het belangrijkste instrument is daarbij samenwerking. Goede communicatie met burgers en stakeholders is een voorwaarde.

Gebiedsdoelen en Prestatieafspraken
De Woonvisie Breda 2007-2010 wordt verder uitgewerkt in gebiedsdoelen wonen en prestatieafspraken met corporaties. In deze laatste leggen partijen vast welke inspanningen zij de komende jaren uitvoeren om de Woonvisie te realiseren.
In de gebiedsdoelen wonen wordt het stedelijke beleid vertaald naar de 15 woongebieden en het buitengebied. Dit als basis voor de ontwikkelingen voor de komende tien jaar. De kaders uit deze woonvisie en de specifieke kenmerken uit een gebied vormen samen de gebiedsdoelen wonen. Hierover gaat Breda per gebied in gesprek met stakeholders en bewoners. Zo ontstaat een beleid dat ook voor de bewoners en maatschappelijke organisaties herkenbaar is.

Proces
Het college gaf de concept-woonvisie 2007-2010 in april vrij voor consultatie. Input daarvoor werd geleverd tijdens het symposium over wonen in Breda, bij bijeenkomsten met woningcorporaties, makelaars, ontwikkelende partijen en maatschappelijke organisaties. Daarnaast kwamen uit bijeenkomsten van de Stedelijke Woonconsumentenorganisatie in Breda (SWOB) ook reacties op de woonvisie en de gemeente ontving diverse individuele reacties. Deze resulteerden in een commentaarnota met richtinggevende uitspraken voor de definitieve woonvisie. De commentaarnota is in de raadscommissie Bouwen en Wonen van 19 juni jl. besproken. De inbreng hieruit en uit de consultatie heeft geleid tot de definitieve nota.

Breda, 15 augustus 2007