ABVAKABO FNV

Nieuws uit de Sociale Werkvoorziening

De eerste fase van de modernisering van de Sociale Werkvoorziening is al klaar: sinds 1 januari 2005 is de indicatie en herindicatie overgegaan van de indicatiecommissies naar de Centra voor Werk en Inkomen, de CWI's. In 2006 vroegen wij u onregelmatigheden te melden bij de uitkomst van de indicatie of herindicatie omdat wij daarover klachten kregen. Veel mensen dreigden tussen wal en schip te vallen omdat ze voor begeleid werken werden geïndiceerd terwijl er geen werkgever te vinden was die een arbeidsplaats aanbood. We hebben een aantal meldingen ontvangen: niet erg veel overigens. Het was te weinig om te kunnen zeggen dat het beleid gewijzigd was. Intussen weten we nu beter!

Andere indicatie?

Jarenlang, vanaf 1998, was het zo dat ongeveer twee procent of minder van de SW-gendiceerden voor een begeleid-werkenplaats geschikt bevonden werd. De huidige staatsecretaris Aboutaleb heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat de CWI's ruim 51 procent van de aanmelders indiceren voor begeleid werken. Wij vragen ons af hoe het mogelijk is dat de oordelen van de CWI's zoveel verschillen van de vroegere indicatiecommissies. En we vragen ons ook af hoeveel mensen van die 51 procent nu bij een reguliere (gewone) werkgever aan de slag is. Of zitten ze nog (of alweer) thuis? Of werken ze toch maar-in of via het SW-bedrijf? Weet u het? Vertel het ons!

Nieuwe wet?

Het oude wetsvoorstel voor modernisering ligt al een tijdje stil. Nu heeft de staatssecretaris er wat in gewijzigd en na de zomervakantie mag de Tweede Kamer aangeven of het een goede wet is. Het is een wet om meer mensen buiten de muren van het SW-bedrijf aan het werk te krijgen, de wachtlijsten aan te pakken en om gemeenten meer verantwoordelijkheid en bevoegdheden te geven. Nu is het werken buiten de muren van een SW-bedrijf een mooi streven, maar het is beslist niet voor iedereen geschikt. De sociale werkvoorziening is niet voor niets ontstaan. Voor velen van u is het de enige mogelijkheid om iets aan de samenleving bij te dragen en is het de enige mogelijkheid om collega's te ontmoeten. Maar volgens het kabinet van nu en blijkbaar ook de CWIs, is de samenleving anders dan slechts enkele jaren terug. Er wordt vanuit gegaan dat met wat geld veel werkgevers klaarstaan om u gewoon in dienst te nemen. Nou, wij zijn benieuwd. U ook? Natuurlijk zullen we de politieke partijen in de Tweede Kamer ook onze mening vertellen.

Gesprek met de nieuwe staatssecretaris

Begin september hebben wij een gesprek met Ahmed Aboutaleb, de nieuwe staatsecretaris. Dit gesprek is nodig om hem onze mening te geven over het nieuwe wetsvoorstel en de toekomst van de Sociale Werkvoorziening. (Over die toekomst denken we ook nog hard na met het sectorbestuur en met de regiobestuurders.) Wij zullen hem erop wijzen dat we veel leden in de SW hebben en dat we SW'ers in de eerste plaats zien als werknemers (en niet als clinten). En dat we ons zorgen maken over de wijze van herindicatie en over de gevolgen van de nieuwe financiering. We vertellen hem dan dat de cao geen luxe is. Ook willen we zeggen dat de komst van mensen met een andere rechtspositie (uitkeringsgerechtigden, Work First, Polen, taakgestraften, enzovoorts) voor veel onrust en problemen op de werkvloeren zorgt.

Cao

Het is de bedoeling dat er rond 1 november een nieuwe cao klaarligt. Dat wordt mogelijk wat later. De reden dat de nieuwe cao misschien later komt dan 1 november, is dat de werkgevers het eerst met hun leden eens moeten worden over de algemene arbeidsvoorwaarden voor alle caos van hen (en dat zijn meer cao's dan alleen die van de Sociale Werkvoorziening /SW). Dat lukt ze pas eind oktober. Overigens werken wij als bond ook zo. Op onze site kunt u de overeengekomen tijdsplanning van de nieuwe cao lezen. En u weet het: eerst bent u als lid aan het woord over de voorlopige inzet. Pas als we uw mening weten, maken we de definitieve inzet die we naar de werkgevers sturen.

Wat, als er na 1 november geen nieuwe cao is?

Het antwoord is simpel: niets aan hand. De oude cao blijft volledig geldig totdat er een nieuwe is. En zodra die nieuwe cao er is, zal alles wat voor u van belang is, met terugwerkende kracht geldig worden. Dus: al zouden we pas maanden later een cao afsluiten, de afspraken zijn geldig vanaf 1 november 2007 (zoals bijvoorbeeld salarisafspraken).

Vanuit de cao van nu hebben we over de volgende onderwerpen gepraat:
* Op 25 september wordt de gedragscode gepresenteerd
* Met de belastingdienst is er een akkoord over de fiscalisering van de vakbondscontributie

* Het onderzoek over de seniorenregeling is bijna klaar.
* U krijgt van ons nog bericht over de fiscalisering en de werkgeversbijdragen in de vakbondscontributie. We proberen het voor iedereen in 2007 op dezelfde manier te regelen.

Nieuwe landelijk bestuurder

Bijna tien jaar lang was Janke Smit de belangrijkste onderhandelaar voor uw cao. Zij kwam voor u op bij beleidmakers, instanties en de politiek. Janke heeft ervoor gekozen iets anders te gaan doen bij ABVAKABO FNV: zij is nu beleidsadviseur, onder andere op het gebied van sociale zekerheid en inkomen. Jos Meijer heeft de taak van Janke overgenomen. Jos heeft veel ervaring met belangenbehartiging in de Sociale Werkvoorziening als regiobestuurder. Het afgelopen jaar heeft zij al een tijd het pakket van Janke waargenomen en onderhandelde over uw laatste cao.

Werf eens een lid

Hoe meer leden we als bond hebben, hoe sterker we staan bij onderhandelingen. Werkgevers kijken altijd naar hoeveel leden een bond heeft. Hoe meer dat er zijn, hoe beter ze luisteren (meestal). Daarom is het erg belangrijk dat we veel leden hebben. Voor SW-leden is de contributie niet hoog. Uw werkgever betaalt de helft. En in veel gevallen is het mogelijk dat uw contributie uit het brutoloon betaald wordt. Dat betekent dat u tot 70% minder geld betaalt dan vroeger! Leg dat eens uit aan uw collega's die nog geen lid zijn en trek ze over de streep. Ze kunnen lid worden via http://www.abvakabofnv.nl/lidworden. 14-08-2007, Sociale werkvoorziening | Meer over: sociale