Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Terug van weggeweest? Even leidingen spoelen

15-08-2007

Weer thuis na een welverdiende vakantie? Of bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan is het raadzaam direct bij aankomst thuis het water in de leidingen door te spoelen.

Het water heeft tijdens uw afwezigheid lange tijd ongebruikt stilgestaan. Daardoor kunnen er stoffen uit de leiding zoals lood of koper in het water terecht zijn gekomen. Ook hebben bacteriën de kans gehad zich in het stilstaande water te vermenigvuldigen. Dit kan een nadelig effect hebben op uw gezondheid. Door de warmte van de afgelopen tijd loopt ook de temperatuur van het drinkwater op. Ook dit kan het oplossen van stoffen en de groei van bacteriën versterken.

Hoe spoelt u het water in de leidingen door? Laat het koude en warme water bij alle kranen gedurende een minuut stromen. Het beste kunt u de douchekop onderdompelen in een emmer met water (of het sproeistuk eraf draaien). Zo komen er minder kleine waterdruppeltjes vrij, waarin bijvoorbeeld legionellabacteriën kunnen zitten. Ventileer indien mogelijk of verlaat voor alle zekerheid de ruimte.

Zie ook:


Zie het origineel