Productschap Margarine


Home

15.08.2007

EU wil set-aside afschaffen

De Europese Commissie heeft de intentie het percentage verplichte braaklegging tot 0% te reduceren, wellicht al voor de oogst van 2008. Dat heeft Commissaris Fischer Boel bekendgemaakt. Naar verwachting komt de Commissie nog deze maand met een officiële communicatie om de boeren tijdig in te lichten, zodat ze er rekening mee kunnen houden bij het maken van teeltplannen.

De Zweedse delegatie, gesteund door een groot aantal lidstaten, verzocht de Commissie tijdens de Landbouwraad van 16 juli jl. de verplichte braaklegging voor granen te verlagen van 10% naar 0% voor het seizoen 2008/2009. Zweden gaf aan dat de huidige marktsituatie met de hoge prijzen en de grote vraag van de biobrandstoffenindustrie deze maatregel rechtvaardigen en dat er geen reden is overschotten op de markt te verwachten. Met dit verzoek loopt Zweden vooruit op de discussie over de afschaffing van de verplichte braaklegging in het kader van de health check.

De Commissaris gaf aan zelfs al voor het seizoen 2007/2008 de verplichte braaklegging op 0% te willen vaststellen en zo spoedig mogelijk met een voorstel hiertoe te komen. Zij onderstreepte het belang hier zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven, zodat de agrariërs in september over voldoende informatie beschikken om hun zaaiplannen op te kunnen afstemmen voor het komende seizoen.

"Ik steun het voornemen van de Commissie voor de afbouw van dit marktsturingsinstrument op de zeer korte termijn, ook omdat de administratieve lasten voor de betrokkenen minder worden. Voor mij is echter wel belangrijk dat de Commissie bij de uitwerking van dit voorstel rekening houdt met het voorkomen van eventuele negatieve gevolgen voor natuur, milieu en biodiversiteit op marginale gronden of langs akkerranden", aldus Fischer Boel. Enkele andere lidstaten deelden deze mening. Boeren blijven de mogelijkheid houden voor vrijwillige braaklegging.