Gemeente Bernheze


Kapvergunning voor 359 loofbomen

week 33 loofbomen.jpg

Het college van burgemeester en wethouders heeft een kapvergunning verleend voor 359 loofbomen in het gebied Hazelbergsebroek tussen Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Het gaat om het uitdunnen van laanbeplanting.

In het kader van de Landbouw Ontwikkeling Gebieden is het noodzakelijk om de wegen voor te bereiden op een zwaardere verkeersdruk dan nu het geval is. In het betreffende gebied is de schade aan wegen door wortelopdruk behoorlijk. Dit komt mede door de grote dichtheid waarmee de laanbeplanting in het verleden is gepoot. Soms staan de bomen maar vijf meter uit elkaar. Wanneer de bomenrij uitgedund wordt, krijgen de overblijvende bomen twee keer zoveel `bewortelbare' ruimte. Dit is gunstig voor de bomen en zal wortelopdruk van het wegdek voorkomen, danwel sterk verminderen. Door de uitdunning zal een bomenrij overblijven die meer groeimogelijkheden heeft en een duurzamer karakter krijgt, nog afgezien van de noodzaak daartoe als gevolg van de aanpassing van de wegen.

In de aanloop naar de kapaanvraag zijn de bomen door twee medewerkers van de gemeente Bernheze beoordeeld en de te kappen bomen zijn gemerkt. Er is gekeken naar standplaats en conditie van de boom. Dit betekent dat de bomen niet altijd `om en om' zijn gemerkt.

Er zal geen herplant plaatsvinden. De maatregel vergroot namelijk de toekomstverwachting van de bomen die blijven staan.

Deze maatregel van uitdunning is eerder al besproken met de adviesgroep flora en fauna. Leden van de adviesgroep zijn bij de voorbereiding van deze maatregel betrokken geweest.