Ingezonden persbericht


Bouwsector offreert minder onder kostprijs

Het gaat weer beter in de bouwsector. Voor steeds minder bedrijven is het noodzakelijk om onder kostprijs te offreren. Dit blijkt uit het BouwKennis Jaarrapport 2007 waarin net als in de vorige edities onderzoek is gedaan naar deze manier van offreren in de huidige bouwsector. Uit de meting van dit jaar blijkt dat van alle marktpartijen gemiddeld 34% het afgelopen jaar wel eens onder kostprijs heeft geoffreerd. Een jaar eerder lag dit percentage nog rond de 40%. Een flinke verbetering, al ligt het percentage nog steeds hoog.

Door de sterke cijfers van de laatste tijd lijkt het misschien een eeuwigheid geleden, maar slechts enkele jaren terug bevond de Nederlandse bouwsector zich nog in zwaar weer. Onder het juk van de laagconjunctuur en onder andere de tegenvallende woningbouw, waren veel bouwbedrijven genoodzaakt om onder de kostprijs te offreren. Sommige bedrijven doen dit vanwege zware concurrentie of om alle medewerkers aan het werk te houden. Het is soms ook op korte termijn voordeliger om een opdracht tegen een te lage prijs aan te nemen, dan geen werk te hebben. Immers, de salarissen en andere kosten van de onderneming lopen toch door. Een bijkomend probleem is echter dat de marktwerking van vraag en aanbod uit balans raakt. De ervaring leert dat de sector op dit gebied ook vaak enige tijd nodig heeft om het herstellen.

Offreren onder kostprijs; 34%
Hoewel vorig jaar al zeker sprake was van herstel heeft toen toch nog 40% van de bedrijven aangegeven dat men onder kostprijs offreerde. Vooral de aannemers in de GWW en de B&U namen opdrachten tegen een te lage prijs aan. Uit de meting van dit jaar blijkt dat van alle marktpartijen gemiddeld 34% het afgelopen jaar wel eens onder kostprijs heeft geoffreerd. Ook nu voeren de aannemers GWW en aannemers B&U de lijst aan.

Positieve verschuiving
Als er dieper op de cijfers wordt ingegaan blijkt dat er naast de kleine daling in het percentage dat wel eens onder kostprijs offreert, ook een andere positieve verschuiving gaande is. Het percentage bedrijven dat in meer dan 50% van offertes het werk onder de kostprijs aanbiedt, is momenteel namelijk nihil. Een jaar eerder was dit nog 6%.

Aannemers GWW en de aannemers B&U het meest Net als een jaar eerder, noteren de aannemers GWW en de aannemers B&U het grootste percentage bedrijven dat nog steeds wel eens onder de kostprijs duikt. Voor beide partijen geldt dat er wel vooruitgang is ten opzichte van de meting van vorig jaar. Voor de aannemers GWW geldt dat het aantal bedrijven dat nooit onder kostprijs offreert met 7% is toegenomen. Voor aannemers B&U is de stijging 3%.

Vooruitzichten; hoofdaannemers B&U het meest positief De vraag is nu of de mate waarin onder kostprijs wordt geoffreerd, het komende jaar verder zal dalen. Het merendeel van de spelers in de markt denkt dat het gebruik gelijk zal blijven. De hoofdaannemers B&U zijn het meest positief. Van de bedrijven binnen deze marktpartij die het afgelopen jaar onder kostprijs hebben geoffreerd, denkt iets meer dan 40% dat dit het komende jaar minder het geval zal zijn.

Het aandeel aannemers B&U dat denkt meer onder kostprijs te offreren het komende jaar is nihil. Deze laatste conclusie kan ook voor de installateur worden getrokken. De onderaannemers en de aannemers GWW noteren het hoogste percentage bedrijven dat aangeeft het komende jaar meer onder kostprijs te offreren.

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.



Ingezonden persbericht