Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Dean op weg naar Bovenwindse Eilanden
15 augustus 2007 - Op de weerkaart is ergens tussen de Afrikaanse kust en de Antillen de tropische storm Dean tot ontwikkeling gekomen. Dean groeit naar verwachting uit tot een hurricane en komt wordt over een dag of drie ter hoogte van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius verwacht.
Dean op weg naar Bovenwindse Eilanden
Dean op weg naar Bovenwindse Eilanden

Actuele informatie op internet
Het Hurricane Centre in Miami volgt als officiële instantie voor hurricane-waarschuwingen, de ontwikkelingen op de voet. Via onze rubriek Externe links kunt u actuele informatie bereiken over hurricanes, tropische cyclonen of tyfonen, zoals ze elders in de wereld worden genoemd. Onze rubriek Nader verklaard biedt achtergrondinformatie over deze orkanen, het orkanen-seizoen en de manier waarop ze voorspeld worden.

Na Dean zullen ook Erin, Gabrielle, Humberto, Ingrid en wellicht Olga de komende tijd op de weerkaart verschijnen. Zij horen tot de namen die de Wereld Meteorlogische Organisatie dit jaar bedacht heeft voor hurricanes op de Atlantische Oceaan.

Actief hurricane-seizoen
Tot nog toe is er nog weinig van te merken geweest maar de meeste voorspellingen gaan uit van een actief hurricane-seizoen (dat 1 juni van start ging) met meer orkanen boven de Atlantische Oceaan en het Caribische gebied dan gewoonlijk. De berekeningen komen uit op zo'n 16 tropische stormen (tegen 10 normaal), waarvan er circa 9 orkaankracht 12 bereiken (tegen 6 normaal). Naar verwachting krijgt het Caribisch gebied te maken met een viertal major hurricanes van categorie 3 of meer en met gemiddelde windsnelheden van 175 km/uur of hoger.

Die verwachtingen zijn gebaseerd op het aanhouden van La Niña met relatief koud water voor de kust van Peru en het warmere water dan normaal in de Atlantische Oceaan tussen 10°N en 20°N. Het Europees Weercentrum (ECMWF) is wat gematiger en houdt het volgens de modelberekeningen op een iets verhoogde hurricane-activiteit met ongeveer 13 tropische stormen.

---

Tropische cycloon Gonu op 4 juni voor de kust Oman (Eumetsat) Eerste uitgave: 06-06-07