Gemeente Coevorden

Coevorden in beeld

Plannen Plopsa Indoor Coevorden nog tot 22 augustus ter inzage

Burgemeester en wethouders van Coevorden willen een vrijstelling verlenen op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor de realisatie van een Plopsa Indoor Themapark nabij De Huttenheugte aan de Reindersdijk. De vrijstelling is nodig omdat de plannen niet passen in het huidige bestemmingsplan Buitengebied Dalen uit 2004 en het bestemmingsplan De Huttenheugte uit 1989.

Plopsa Indoor Coevorden is een initiatief van Studio 100 uit België. Studio 100 is bedenker van karakters als Gert & Samson, Kabouter Plop en K3. Studio 100 bouwt het eerste Plopsa Indoor themapark in Nederland naast Center Parcs De Huttenheugte. Studio 100 bouwt een hal van 90 bij 130 meter en een hoogte variërend van 8 meter tot maximaal 17 meter. Aansluitend aan deze hal komt een buitenterrein van circa 90 bij 50 meter en een parkeerplaats voor 750 auto's.

Hal van Plopsa Indoor ligt direct tegenover de entree van De Huttenheugte
Hal van Plopsa Indoor ligt direct tegenover de entree van De Huttenheugte

Reindersdijk verlegd

Om de bouw van de Plopsa Indoor Coevorden mogelijk te maken wordt het themapark gebouwd tegenover de entree van Center Parcs De Huttenheugte, waardoor gasten van dit bungalowpark lopend naar het nieuwe indoor themapark kunnen. De hal wordt gebouwd op de locatie waar nu nog de T-splitsing is van de Reindersdijk en de entreeweg naar De Huttenheugte (zie tekening hierboven). De Reindersdijk wordt om de nieuwe recreatieve voorziening heen gelegd.

Verkeerssituatie

Het toekomstige verkeer naar Plopsa Indoor en De Huttenheugte wordt vanaf de N34 via de Rondweg N382, en de Hulsvoorderdijk naar de wegen Achterloo en Reindersdijk geleid (zie kaart hierboven). Uit verkeerstellingen blijkt dat in de huidige situatie er op een gemiddelde werkdag ongeveer 1100 motorvoertuigen per etmaal over Achterloo rijden. Over de Reindersdijk (tussen Achterloo en entree De Huttenheugte) rijden op een werkdag gemiddeld 2150 motorvoertuigen per etmaal. Door de komst van Plopsa Indoor Coevorden zal het verkeer op Achterloo en Reindersdijk (tussen Achterloo en entree De Huttenheugte) toenemen met circa 700 motorvoertuigen per etmaal tot 1800 motorvoertuigen op Achterloo en 2850 voertuigen op de Reindersdijk. In de huidige situatie is de maximale toegestane snelheid op Achterloo en Reindersdijk 80 km per uur. De gemeente bekijkt of deze wegen ingericht kunnen worden als 60 km-wegen. Op basis van een snelheid van 60-km per uur kunnen deze wegen maximaal 3000 voertuigen per etmaal aan.

Het verkeer naar Plopsa Indoor en De Huttenheugte wordt vanaf de rondweg N382 geleid over Achterloo en Reindersdijk Het verkeer naar Plopsa Indoor en De Huttenheugte wordt vanaf de rondweg N382 geleid over Achterloo en Reindersdijk

Landschappelijke inpassing

In het kader van de vrijstellingsprocedure worden ook maatregelen genomen voor een goede landschappelijke inpassing van de hal. Aan de landschapzijde krijgt de hal over de eerste twaalf meter een hoogte van 8 meter. De rest van de hal heeft een hoogte van maximaal 17 meter. Met de circa 12 tot 15-meter hoge bestaande bomen van De Huttenheugte als achtergrond worden langs de om te leggen Reindersdijk nieuwe bomen aangeplant. Het nieuw aan te leggen parkeerterrein kan eveneens ingepast worden op dezelfde wijze als het huidige parkeerterrein van De Huttenheugte. Om een negatief effect op het landschap te voorkomen, wordt de nieuwbouw zorgvuldig landschappelijk ingepast met aanvullende beplantingen (zie tekeningen hieronder).

Impressie met zicht vanaf De Drift Impressie met zicht vanaf De Drift

Impressie met zicht vanaf Stroetendijk Impressie met zicht vanaf Stroetendijk

Geen lawaaierige attracties

Het themapark is voor het grootste deel een indoorpark met een beperkt buitenterrein met enkele kleinschalige attracties zoals een verkeerspark met elektrische wagentjes, speeltuin, klimberg en konijnenbaan. Studio 100 heeft aangegeven dat er geen lawaaierige attracties op het buitenterrein komen.

De ruimtelijke onderbouwing van Plopsa Indoor Coevorden en het concept-vrijstellingsbesluit liggen nog tot en met woensdag 22 augustus ter inzage bij de afdeling Publieksservice bouwen en wonen in Dalen. U kunt hier terecht van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur en op donderdag ook van 16.00 tot 18.00 uur. Op afspraak kunt u ook buiten deze openingstijden terecht.