Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

RUIM 100 NIEUWE INWONERS DOOR GENERAAL PARDON

Sittard-Geleen, 14 augustus 2007 - De gemmeente Sittard-Geleen krijgt ruim honderd nieuwe inwoners als gevolg van de invoering van de Generaal Pardon regeling door de rijksoverheid op 15 juli 2007. Er zijn volgens de Stichting Vluchtelingenwerk al 73 mensen inclusief kinderen bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) en/of Vreemdelingenpolitie bekend, die in aanmerking komen voor het Generaal Pardon. Daarnaast verblijven er 20 personen in onze gemeente, waarbij nog nadrukkelijk moet worden bekeken of zij in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Ongeveer 35 personen die nu elders in Nederland wonen, en in aanmerking komen voor de regeling, hebben aangegeven dat zij graag in Sittard-Geleen willen komen wonen.

'In afwachting van het Generaal Pardon, hebben wij er voor gezorgd dat uitgeprocedeerde asielzoekers, en zeker die met kinderen, bij ons opgevangen konden worden. Wij zijn blij dat het rijk nu haar verantwoordelijkheid neemt en dat wij deze mensen als inwoners van onze stad welkom kunnen heten. Wij willen daarom de mensen in samenwerking met de woningcorporaties nog voor het eind van dit jaar huisvesten. Gelukkig neemt hiermee ook de druk op de noodopvang af,' aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Procedure

De mensen die vallen onder de regeling en bekend zijn bij de IND ontvangen een brief van IND, waarin hen wordt gevraagd om personalia op te sturen voor het aanmaken van een verblijfsvergunning. Enkele weken later krijgen ze die vergunning thuis toegezonden. De verblijfsvergunning wordt gedateerd op 15 juni 2007.

Mensen die afhankelijk zijn van burgemeesterverklaring, doorlopen dezelfde procedure, alleen moet de IND in die gevallen de gegevens van de gemeente vergelijken met die in haar eigen systemen. De burgemeestersverklaring houdt in dat de burgemeester verklaart dat het op basis van zijn onderzoek, aannemelijk is dat de persoon in kwestie in 2006 in Nederland heeft gewoond.

Wanneer mensen een verblijfsvergunning krijgen, zijn zij tevens inburgeringsplichtig en moeten zij een inburgeringstraject doorlopen.

Het aantal mensen dat zich door de nieuwe regeling hier kan vestigen kan nog groeien, omdat personen, die denken in aanmerking te komen, zich ook nog kunnen melden bij het CWI en de gemeente.


---




Gemeente Sittard-Geleen