KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

13-8-2007

Moeilijke start finale series Jeugd EK 420/470

Medemblik, 13 augustus 2007

De finale series van de Europese Jeugdkampioenschappen 420/470 gingen moeizaam van start. De toenemende zuidzuidwesten wind was onstabiel en zorgde voor zwaar begunstigde zijdes op de baan. De klassementleiders van gisteren sneuvelden. Anderen maakten een enorme opmars. Beide klassen zeilden drie races.

420 Het spel van de windvlagen
De eerste drie races van de finale serie veroorzaakten aanzienlijke verschuivingen in het 420-klassement van de gold fleet. Zo schoten de Britse jongens Tom Gillard en Sam Brearey van de 21ste naar de tweede plaats overall. Na de start kwam er een grote shift naar links, waardoor enkele toptien boten op rechts een grote achterstand
opliepen.
De Nederlandse Nina Keijzer en Anneloes van Veen presteerden
wisselend, maar stegen wel naar de derde plek in het meidenklassement. Keijzer: In de eerste race kregen we een gele vlag en moesten we een rondje draaien. De tweede start was slecht en de laatste wedstrijd ging weer goed.

Nederlanders zakken naast podium
Het was pittig vandaag, zei Steven le Fèvre terwijl hij samen met Steven Krol het grootzeil oprolde. We gingen niet hard en dan wordt het lastig. We hebben gewoon onhandig gevaren en shifts gemist. Hoewel we in de tweede wedstrijd van een twaalfde naar een zevende plek zijn gevaren. We hebben als bezetenen gepompt. Krol over hun kansen: Hopelijk komt er inderdaad meer wind. Dan kunnen we nog wat recht zetten.
Margriet Fokkema en Marieke Jongens hadden het ook niet makkelijk vandaag. Zij zakten als vierde damesduo naar de 34ste plaats. Jongens: Eerst hadden we een slechte start en verpestten we vervolgens het tweede kruisrak door een mega vlaag naar links te missen. Morgen wordt er veel wind voorspeld, dus dan gaan we lekker knallen.

Top vijf 470 na negen races en een aftrek:
RUS Basalkin/Sheremetyev, 16 punten
ISR Eyal/Yam, 25 punten
GRE Vasilas/Mitakis, 28 punten
NED Le Fèvre/Krol, 35 punten
GBR Mallindine/Clark, 42 punten
24. GBR Mills/Hughes, 114 punten (girls)
27. NED Alaeksandra/Alla, 118 points (girls)

Top vijf 420 na drie kwalificatieraces:
ITA Maccari/Rocco, 27 punten
GBR Gillard/Brearey, 32 punten
GER Lutz/Beucke, 41 punten (girls)
SIN Liu/Cheng, 45 punten
ITA Meloni/Alessandro, 45 punten

Voor meer informatie over het evenement, kijk op:

Internetadres: www.420470jec.org