GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

13 augustus 2007

GAIA wil reglement voor dierenwelzijn op paardenmarkt Ename

De dierenrechtenorganisatie GAIA verzoekt de organisatoren van de jaarlijkse paardenmarkt van Ename bij Oudenaarde om een reglement op te stellen met de nodige bepalingen die het dierenwelzijn op de markt moeten garanderen. De vraag van GAIA komt er naar aanleiding van een incident met drie ezels die vandaag op de markt te koop aangeboden werden.

Terreinwaarnemer Davy Degroote van GAIA stelde vast dat de ongekapte hoeven van de drie ezels in zeer slechte staat waren: afgebrokkelde hoeven en klomphoeven (zie foto). Eén van de verwaarloosde ezels had volgens de dierenarts, aangesteld door de marktorganisatie, aan hoefbevangenheid geleden (een ernstige en zeer pijnlijke aandoening (veroorzaakt door o.a. veel te rijke voeding en overbelasting).

de ongekapte hoeven waren in slechte staat:
afgebrokkelde hoeven en klomphoeven

GAIA meldde dit aan de politie. In overleg met de dierenarts en de marktorganisatoren werd beslist om de dieren van de markt te halen. De handelaar beloofde de hoeven van de dieren te laten kappen.

Hoefverzorging essentieel
"Hoefverzorging is een essentieel onderdeel van goed paarden- en ezelswelzijn. Van wie professioneel met paardachtigen werkt, verwacht je dat die tenminste die basiskennis heeft, " zegt terreinwaarnemer Davy Degroote van GAIA, die op de markt aanwezig was.

Voorstellen
"Handelaars moeten beseffen dat je met dieren, van wie de hoeven niet gekapt zijn, niet naar een markt kan komen. Daarop moet ook toegezien worden. In dat verband is een reglement opstellen preventief een goede zaak," gaat Degroote verder. GAIA zal de marktorganisatie voorstellen overmaken.

Eerste reactie positief
In een eerste gesprek met Degroote reageerden de organisatoren positief op het idee van zo'n reglement.

> Wil je ons helpen het dierenwelzijn te verbeteren? Steun GAIA en word lid!