Warchild


Meer hulp nodig in Congo

War Child breidt haar programma in DR Congo uit naar twee plattelandsgemeenschappen in het district Walungu, in de provincie Zuid-Kivu. Gewapende milities voerden de afgelopen jaren zeer gewelddadige overvallen uit op dorpen in deze regio. Milities in DR Congo rekruteren op grote schaal kindsoldaten. Kinderen in deze dorpen zijn zeer arm, groeien op in een gewelddadige omgeving en hebben weinig vooruitzichten in de toekomst.

Onderzoek naar risico's
Deze week is War Child in de gemeenschappen Burhale (37.000 inwoners) en Mushinga (18.000 inwoners) gestart met een onderzoek naar de situatie van kinderen. De risico's die kinderen lopen en de factoren die hen beschermen worden in kaart gebracht. Op basis van het onderzoek stelt War Child de doelstellingen van het hulpprogramma vast. In Burhale gaat het War Child-programma van start in 16 buurten (12.000 inwoners). In Mushinga doen 14 buurten (10.000 inwoners) mee.

Bijeenkomsten met het dorp
Als het programma van start gaat, zullen groepen kinderen, jongeren en volwassenen uit de gemeenschappen bij elkaar komen om gezamenlijk te bespreken welke problemen kinderen en jongeren hebben en hoe zij die willen aanpakken. Problemen kunnen gaan over bijvoorbeeld kinderarbeid, drugsgebruik, onderlinge agressie of gebrek aan scholing.

Problemen aanpakken
Deze onderwerpen zullen bespreekbaar gemaakt worden in discussiebijeenkomsten, door theatervoorstellingen en andere creatieve evenementen met een bepaald thema. Verschillende actiegroepen worden opgezet en krijgen training. Zij worden het aanspreekpunt in de gemeenschap bij problemen en organiseren zelf de evenementen in het dorp. War Child begeleidt de groepen bij het maken van een actieplan om problemen aan te pakken. Het programma in de gemeenschappen duurt xxx jaar.

Meer informatie over de situatie in Congo vind je hier. Zie het origineel