Gemeente Goirle


De openbare besluitenlijst van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van dinsdag 14 augustus 2007

Week 32
14-08-2007


1. Project bouwen woning met garage hoek Tilburgseweg-Julianastraat te Riel: resultaten van de inspraakprocedure

Toelichting:
Het project dat voorziet in de bouw van een woning met een garage op de hoek Tilburgseweg-Julianastraat te Riel heeft de inspraakprocedure doorlopen. Er zijn geen inspraakreacties ontvangen. Het eindverslag van de inspraakprocedure kan worden vastgesteld.

Het college besluit:

a. het eindverslag inspraakprocedure vast te stellen; b. het vastgestelde eindverslag ter kennis van de gemeenteraad te brengen en te publiceren; c. de initiatiefnemer te berichten.


2. Schetsplan voor plaatsing tuinhuisje Zandeind 15f te Riel

Toelichting:
Er is een schetsplan ingediend voor het plaatsen van een tuinhuisje op het perceel Zandeind 15f te Riel. Het plan is in strijd met het huidige en toekomstige bestemmingsplan. Toch is het voorstelbaar dat medewerking wordt verleend. Dit kan slechts door toepassing van een vrijstellingsprocedure.

Het college besluit:

a. in te stemmen met het plaatsen van een tuinhuis op het perceel Zandeind 15f te Riel door toepassing van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO); b. vrijstellingsprocedure te starten;
c. indien geen zienswijzen worden ingediend gedurende de procedure, vrijstelling 19 lid 3 WRO en bouwvergunning te verlenen met toepassing van artikel 50 lid 6 van de Woningwet voor het plaatsen van een tuinhuis op het perceel Zandeind 15f te Riel.


3. Jaarverslag corporaties

Toelichting:
De in Goirle werkzaam zijnde woningstichtingen, woonstichting de Leyakkers en woonbedrijf SWS.Hhvl, hebben conform het gestelde in het Besluit Beheer Sociale Huursector hun jaarverslagen aan het college van Burgemeester en Wethouders gezonden ter verantwoording van het gevoerde beleid.

Het college besluit:

a. het jaarverslag 2006 van Woonstichting Leyakkers voor kennisgeving aan te nemen; b. het jaarverslag 2006 van woonbedrijf SWS.Hhvl voor kennisgeving aan te nemen.


4. Woningvoorraad per 31 december 2006

Toelichting:
Jaarlijks wordt verslag gedaan van de woningvoorraad op 31 december, alsmede de prognose voor de woningbouw in het volgend jaar. De woningvoorraad op 31 december 2006 komt uit op: 8897 woningen, 3 recreatiewoningen op 9 wooneenheden. De capaciteit van de bijzondere woonbebouwing komt uit op 607 plaatsen. In 2006 zijn 119 nieuwe woningen gebouwd en geen woningen gesloopt. De prognose voor 2007 komt uit op 338 woningen.

Het college besluit:
Het verslag voor kennisgeving aan te nemen.


5. Bouwvergunning en vrijstelling Meijerij 26 te Riel

Toelichting:
Er is een principeverzoek ingediend voor het vergroten van de woning op het perceel Meijerij 26 te Riel. Het plan voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan, maar wel aan de beleidsregels op basis waarvan vrijstelling wordt verleend.

Het college besluit:

a. in te stemmen met het verzoek om vrijstelling voor het vergroten van de woning op het perceel Meijerij 26 te Riel door toepassing van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO); b. de vrijstellingsprocedure te starten en bouwaanvraag met ontwerpbesluit voor 6 weken ter inzage te leggen; c. indien geen zienswijzen worden ingediend gedurende de inzage termijn, vrijstelling 19 lid 3 WRO en bouwvergunning te verlenen met toepassing van artikel 50 lid 4 WW voor het vergroten van de woning op het perceel Meijerij 26 te Riel.


6. Bouwvergunning en vrijstelling Nieuwerode 4 te Riel

Toelichting:
Er is een schetsplan ingediend voor het veranderen van de garage en het vergroten van de woning op het perceel Nieuwerode 4 te Riel. Het plan voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan, maar wel aan de beleidsregels op basis waarvan vrijstelling wordt verleend. Tevens voldoet het plan aan het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan 'Kom Riel'.

Het college besluit:

a. in te stemmen met het schetsplan voor het veranderen van de garage en het vergroten van de woning op het perceel Nieuwerode 4 te Riel door toepassing van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO); b. aanvrager uit te nodigen een aanvraag bouwvergunning in te dienen; c. te zijner tijd vrijstellingsprocedure te starten en bouwaanvraag met ontwerpbesluit voor 6 weken ter inzage te leggen; d. indien geen zienswijzen worden ingediend gedurende de inzage termijn, vrijstelling 19 lid 3 WRO en bouwvergunning te verlenen met toepassing van artikel 50 lid 4WW.


7. Hobbymatig gebruik paardenstallen in buitengebied

Toelichting:
Het houden van paarden komt in het buitengebied binnen diverse vormen voor. Het gebeurt bedrijfsmatig (houderij, fokkerij, manege, e.d.), maar ook hobbymatig (veelal bij burgerwoningen). Uit de praktijk blijkt dat er ook een tussengebied aanwezig is, het hobbymatig gebruik van (voormalige) agrarische bedrijfsbebouwing voor het houden van paarden. Tegenwoordig worden steeds vaker solitair gelegen voormalige agrarische schuilhutten en bedrijfgebouwtjes gekocht door burgers die in het buitengebied een paard willen stallen. Veelal is dit in strijd met het bestemmingsplan. Nu gemeente bezig is met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, dient een keuze gemaakt te worden omtrent de vraag hoe dit gebruik te regelen. Ook dient een regeling opgenomen te worden met betrekking tot paardenrijbakken in het buitengebied.

Het college besluit:

a. het hobbymatig houden van paarden binnen de bestemming Agrarisch - Paardenhouderijen toe te staan; b. Het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied aan te passen op dit punt (bestemming Agrarisch - Paardenhouderijen); c. In te stemmen met de voorgestelde werkwijze met betrekking tot buitenrijbanen in het buitengebied.


8. Visie Aandacht voor de Tilburgseweg.

Toelichting:
De commissie Ruimte heeft in haar vergadering van 30 mei 2007 nog geen standpunt ingenomen over de Stedenbouwkundige visie "Aandacht voor Tilburgseweg". Haar advies is aangehouden tot de vergadering van 20 augustus 2007 in afwachting van het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op enkele binnen de commissie nog levende vragen. Het college voorziet de commissie door middel van een notitie van de gevraagde informatie.

Het college besluit:

a. de tekst van een notitie aan de commissie Ruimte vast te stellen, ten behoeve van de (verdere) behandeling van de Stedenbouwkundige visie "Aandacht voor de Tilburgseweg" als vervolg op de commissiebespreking van 30 mei 2007; b. de notitie aan te bieden aan het presidium ten behoeve van agendering voor de commissie Ruimte.


9. Subsidieaanvraag Stichting Heemkundige Kring 'de Vyer Heertganghen'.

Toelichting:
De Heemkundige Kring Goirle heeft als doel de bevordering van de heemkunde. Hiertoe verricht zij een aantal activiteiten, waaronder het erfgoedproject 'de laatste eer' over de rituelen en gebruiken rondom dood en begraven. Het doel van dit project is het toegankelijk maken van het onderwerp dood voor een breed publiek. Dit erfgoedproject bestaat behalve uit een tentoonstelling en een scholenproject uit een symposium, wandeling, fietstocht, lezing, filmavond en koffietafel. Het p roject is vernieuwend en kan een voorbeeldfunctie hebben voor andere heemkundige kringen in Brabant. De heemkundekring Goirle verzoekt het college dit project op waarde te schatten en een subsidie toe kennen ad. ¤ 1560,00.

Het college besluit:

a. een bedrag beschikbaar te stellen ad. ¤ 1.560,00 voor de uitvoering van het erfgoedproject 'de laatste eer'; b. het bedrag te dekken uit de post belangenorganisaties, nummer 6.3104.002- 442400.


10. Subsidieaanvraag Stichting Redden van Mensenlevens in Iran.

Toelichting:
De Stichting Redden van Mensenlevens in Iran (SRMI) voert een scholingsproject in Iran uit. De stichting vraagt subsidie aan om dit project verder uit te kunnen voeren. De aanvraag past niet binnen de kaders van het huidige subsidiebeleid.

Het college besluit:
de aanvraag niet te honoreren.

U kunt aan deze beschrijvingen geen rechten ontlenen.