GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

14 augustus 2007

GAIA dient klacht in tegen rodeo in Geel

Pijnlijke flankriem toch gebruikt ondanks verbod

De dierenrechtenorganisatie GAIA heeft wegens overtreding van de dierenwelzijnswet klacht ingediend bij de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid tegen de organisatoren van een rodeo in Geel afgelopen zondag. Ook tegen het zogenaamde showteam, de Gipsy Horses, diende GAIA klacht in. Reden: het gebruik van de flankriem bij een paard, ondanks dat de bevoegde overheid aan de Gipsy Horses eerder al had laten weten dat dit in strijd is met de dierenwelzijnswet. De flankriem wordt pijnlijk om het achterlichaam aangespannen waardoor het paard hevig bokt. Bij een eerder evenement in juni met de Gipsy Horses in Halen had de Dienst Dierenwelzijn de organisator uitdrukkelijk verboden om de flankriem te gebruiken op straffe van een proces-verbaal. Die had zich daar toen aan gehouden. In Geel hield men er zich echter niet aan. GAIA-waarnemers maakten er beelden van, die werden overgemaakt aan de FOD-Dienst Dierenwelzijn.

In juni in Halen was er een inspecteur van de FOD-Dienst Dierenwelzijn aanwezig, die de situatie controleerde en net als waarnemers van GAIA vaststelde dat de organisator zich toen wel aan de wet hield. Maar zondag was er geen inspectie van de overheid en zag GAIA dat het verbod in de wind werd geslagen. In Geel werd bij een paard de flankriem wel gebruikt waardoor het dier hevig bokte, in tegenstelling tot een ander paard waarbij de riem niet gebruikt werd. GAIA maakte er beelden van, die werden overgemaakt aan de FOD-Dienst Dierenwelzijn.

Het paard met een aangespannen flankriem om het achterlichaam bokt omdat het dier afwil van dat vreemde voorwerp dat pijn veroorzaakt. Door het hevige bokken valt de ruiter van het paard.

"Het gebruik van de flankriem is in strijd met de dierenwelzijnswet in België en tegen inbreuken moet worden opgetreden," zegt Evi Van Ranst, campagnemedewerkster van GAIA. "Daarom dienen we klacht in. Want voor je het weet, ontaardt het helemaal. En Amerikaanse toestanden willen we hier niet."

Inmiddels nam de organisator contact op met GAIA. Hij zegt dat hij niets af wist van een verbod en belooft dat hij geen flankriem meer zal toelaten.

> Wil je GAIA helpen bij de strijd tegen dierenuitbuiting? Steun ons en word lid!