Wageningen Universiteit

14 aug 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De nieuwe editie van KWIN- Veehouderij is verschenen. KWIN-Veehouderij is een jaarlijkse uitgave van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. De KWIN bevat statistische prijsinformatie over onderdelen van veehouderijbedrijven en normen voor het maken van (saldo)berekeningen, bedrijfsevaluaties en begrotingen. KWIN-Veehouderij is voor de sectoren melkvee, vleesvee, geiten, schapen, paarden, varkens, pluimvee, nertsen, en konijnen. Het boek leent zich voor verschillende doeleinden. De normen geven inzicht in de hoogte van de prijzen op middellange termijn. Hierdoor zijn ze geschikt als basis voor planning- en evaluatiesystemen.

Bij de normen staat een toelichting over de inhoud, de wijze van berekening en de bron van de gegevens. Generaliseren is bij het opstellen van normen onvermijdelijk. De normen zijn een een richtlijn, die echter wel een breed draagvlak hebben omdat ze met afgevaardigden uit de sectoren zijn afgesproken. Afhankelijk van de ideeën van de ondernemer en het bedrijf waarvoor een begroot, wordt zijn de gegeven normen aan te passen.

Saldoberekeningen voor alle sectoren
Voor alle dierlijke sectoren is een saldoberekening. Voor het maken van een saldoberekening voor de melkveehouderij is bij de Animal Sciences Group van Wageningen UR het computerprogramma BBPR beschikbaar. Deze berekent, afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie, saldo- of netto-bedrijfsresultaten. BBPR werkt met de normen uit KWIN-Veehouderij. Alle in KWIN-Veehouderij gegeven saldoberekeningen zijn voorbeeldberekeningen.

Alle cijfers bij elkaar!
KWIN-Veehouderij leent zich voor verschillende doeleinden. De normen geven inzicht in de hoogte van de prijzen op middellange termijn. Hierdoor zijn ze geschikt als basis voor planning- en evaluatiesystemen. Het voordeel van KWIN-Veehouderij is dat u alle informatie van de betreffende diersoorten bij elkaar hebt.

Bestellen
U kunt Handboek 2 "KWIN-Veehouderij 2007-2008" hier bestellen.

Contact
Izak Vermeij
Tel. 0320 - 293 519
izak.vermeij@wur.nl