Gemeente Maastricht

Nieuw horecabeleid Maastricht stelt kwaliteit voorop

De gemeente Maastricht heeft nieuw horecabeleid opgesteld waarbinnen kwaliteit vooropstaat. De gemeente wil nieuwe kwalitatief hoogwaardige initiatieven meer kansen bieden. De gemeente gaat daarnaast strenger optreden tegen horecaondernemers die zich niet aan de regels houden. De aanpassing van het horecabeleid moet ertoe bijdragen dat Maastricht haar positie als bourgondische stad, universiteitsstad, winkelstad en internationale stad ook in de toekomst waar blijft maken.

De horeca speelt een belangrijke sociale en economische rol in de stad Maastricht. De horeca is ook beeldbepalend voor het imago van de stad. Maastricht wordt geroemd om haar vele terrassen, maar de stad heeft ook een vrij eenzijdig en traditioneel horeca-aanbod. De gemeente vindt dat op meer plekken in de stad vernieuwende en kwalitatief goede horeca mogelijk moet zijn. In het horecabeleid wordt de stad onderverdeeld in: de winkelzone, de horecaconcentratiegebieden, overig centrum binnen de singels, de woongebieden en de periferie. Per gebied zijn er voorwaarden opgesteld waarbinnen horeca zich wel of niet kan ontwikkelen. Algemeen uitgangspunt daarbij is dat de luidruchtige horeca in het centrum wordt gesitueerd en hoe verder het gebied buiten het centrum is gelegen hoe rustiger de horeca dient te zijn. De belangrijkste verschillen tussen het nieuwe en oude beleid zijn:


* de stad gaat meer kansen bieden aan horeca-initiatieven die kwaliteit, allure en een Europese uitstraling hebben door deze initiatieven optimaal te faciliteren en door ook zelf op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden
* kwaliteit wordt ook geboden door strenger op te treden tegen horeca die zich niet aan de regels houdt
* de luidruchtige horeca krijgt alleen in het horecaconcentratiegebied ontwikkelingsmogelijkheden
* winkels mogen onder strikte voorwaarden winkelondersteunende horeca inrichten (koffie, thee en fris)
* horecazaken mogen in bepaalde gebieden ondersteunende horeca-activiteiten (bijv keuken) gaan inrichten op verdieping of in kelder
* in de winkelzone in principe geen uitbreiding van horeca en geen omzetting van winkel in horecapand
* in het gebied overig centrum wordt het beperkt mogelijk om nieuwe stille horeca te vestigen. Ook wordt het mogelijk om luidruchtige horeca in stille horeca om te zetten
* er komt een algeheel openingsverbod voor horeca tussen 05.00 en 06.00 uur
* de terrassen in de stad blijven aan strikte voorwaarden gebonden om zo te kwaliteit van de openbare ruimte te kunnen blijven waarborgen. Wel komen er meer variatiemogelijkheden voor meubilair, die worden opgenomen in een modellenboek dat nog moet worden vastgesteld.

Op korte termijn wil de gemeente een zowel digitaal- als fysiek loket realiseren, waar zowel burger als ondernemer terechtkunnen met allerlei vragen op het terrein van horeca.

De nota is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met diverse relevante doelgroepen en met de Maastrichtse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. De conceptnota is in het voorjaar van 2007 door middel van voorlichtingsbijeenkomsten aan het publiek voorgelegd. De nota is nu door het college van B en W vastgesteld. De komende weken vindt de inspraak plaats. De inspraaktermijn loopt van 14 augustus tot 12 september. Er worden twee inspraaksessies georganiseerd op donderdag 30 augustus. Een 's ochtends voor de ondernemers en een 's avonds voor andere bewoners en belangstellenden. De avondbijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in Hotel Crowne Plaza, Ruiterij 1.

De nota ligt ter inzage bij het GemeenteLoket en is in te zien via onderstaande link. Schriftelijke reacties zijn tot en met 12 september welkom bij de Frans van de Weerdt, Stadsontwikkeling, Economie en Beheer (VTH), Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

De data van de commissiebehandeling en de raadsvergadering worden nog bekend gemaakt.