Partij voor de Vrijheid (PVV)


dinsdag 14 augustus 2007
Vragen van de leden de Roon en van Dijck (beiden PVV) aan de minister van Financiën en de staatssecretaris van Europese Zaken over de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank.


1.)
Heeft u kennis genomen van de berichtgeving dat de Europese Centrale Bank een onafhankelijke positie ambieert binnen het Europees Hervormingsverdrag (*)?


2.)
Bent u het met ons eens dat de waarde van de Euro niet afhankelijk mag worden van de grillen van een of enkele van de (grote) lidstaten van de Europese Unie?


3.)
Bent u het met ons eens, dat de waardevastheid van de Euro het beste gewaarborgd wordt, als de ECB zoveel mogelijk onafhankelijk blijft van de Europese lidstaten en de andere EU-instellingen? Zo neen, waarom niet?


4.)
Zo ja, bent u bereid te eisen dat het verzoek van de President van de ECB wordt gehonoreerd om het ontwerp EU-verdrag te wijzigen, zodat de ECB niet als een gewone EU-instelling wordt opgenomen, maar als een `andere instelling', dit ter waarborging van haar onafhankelijkheid en zulks op straffe van verwerping van het verdrag door Nederland? Zo neen, waarom niet?

(*)
www.nu.nl/news/1191405/34/ECB_wil_speciale_status_in_EU-verdrag.html


____________________