Gemeente Geldrop-Mierlo


REGIONALE AANPAK: 25 EUROCENT PER INWONER VOOR REGIONAAL FONDS VEILIGHEIDSPROJECTEN

Het Regionaal College spreekt al enige tijd over het oprichten van een regionaal fonds voor veiligheidsprojecten. Dit regionaal fonds is bedoeld om veiligheidsproblemen samen op te pakken. Problemen, en zeker veiligheidsproblemen, houden vaak niet op bij de gemeentegrens. Omdat nog niet precies duidelijk is welke kosten dit project met zich meebrengt, wil het college voor 2008 een bijdrage van EUR 0,25 per inwoner reserveren. Tijdens de begrotingsbehandeling in het Raadsplein neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

GEEN BUDGET

Alle gemeenten in deze regio kennen dezelfde veiligheidsproblemen waarvoor zij een oplossing moeten vinden. Door gebruik te maken van elkaars kennis en kunde kunnen problemen beter aangepakt worden en hoeft niet iedere gemeente het wiel uit te vinden. Het Regionaal College heeft geen eigen budget om de uitvoering van onderwerpen die voor de hele regio van belang zijn te bekostigen. Vandaar dat aan alle regiogemeenten is gevraagd om deel te gaan nemen aan een regionaal fonds. Het fonds wordt voorlopig beheerd door de regiopolitie maar in de toekomst ligt hier mogelijk een taak voor de veiligheidsregio.

DISCUSSIE

Over de hoogte van de bijdrage per inwoner en over welke projecten er onder het fonds zouden vallen, is veel discussie geweest en blijft er discussie bestaan. Te denken valt aan: het regionale prostitutiebeleid (het ProstitutieControleTeam), de uitvoering van de wet BIBOB, de aanpak van bepaalde vrijplaatsen en hennepkwekerijen. Om voor 2008 toch een bedrag te reserveren, is voorlopig uitgegaan van een jaarlijkse bijdrage van EUR 0,25 per inwoner. De precieze hoogte zal in 2008 duidelijk worden.

BEGROTINGSBEHANDELING

Het college heeft de intentie uitgesproken om deel te gaan nemen aan het regionaal fonds veiligheidsprojecten. De raad zal het hiervoor voorlopig geraamde bedrag nog wel mee moeten nemen bij de begrotingsbehandeling in november.