Politie Friesland

Politieberichten van maandag 13 augustus

Fryslan, 13-08-2007 o Politieberichten van zondag 12 augustus 11.00 uur t/m maandag 13 augustus 07.00 uur.

Oldeholtpade: eenzijdige aanrijding met fatale afloop
De politie heeft zondagochtend aan de Stellingenweg - N381- assistentie geleverd tijdens een eenzijdige aanrijding van een personenauto waarbij een 34-jarige automobilist uit Oosterwolde om het leven kwam. De bestuurder kwam uit de richting van Wolvega. De auto is op een recht stuk weg, door onbekende oorzaak, via de berm tegen een boom tot stilstand gekomen. Het slachtoffer was de enige inzittende en overleed ter plaatse. Bureau Ongevallenanalyse stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Het autowrak is door een berger weggetakeld.

Drachten N31: afgevallen lading oproep eigenaar zwarte matrixborden De politie wil graag in contact komen met de eigenaar of beheerder van vier matrixborden die vermoedelijk voor wegafzettingen gebruikt worden. De zwarte borden met een afmeting van 30x50cm, werden zaterdag rond 14.00 uur door een 38-jarige automobiliste uit Oosterwolde ter hoogte van Garijp Nijega op de N31 aangetroffen. Zij ging met haar personenauto in de richting van Leeuwarden en reed daarbij over een bord dat op de autoweg lag. De auto liep schade op aan de bumper en de grill. De bestuurster haalde twee borden van de weg. Politieagenten vonden in de berm nog twee borden met een koppelstuk. De automobilist had een gele auto met een laadbak zien rijden in de richting van de Folgersterleane. De borden zijn voorlopig op het politiebureau gestald. De politie komt via telefoonnummer 0900-8844 graag in contact met de eigenaar van de zwarte borden.

Schiermonnikoog: fietsster gewond na valpartij
De politie heeft zondagochtend aan de Veerweg assistentie verleend tijdens een valpartij van een 40-jarige fietsster uit De Knipe. De vrouw was door onduidelijke oorzaak van haar fiets gevallen en viel daarbij met haar hoofd op basaltblokken. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar het lokale gezondheidscentrum gebracht. Haar letsel was niet ernstig. Zij is met de veerboot weer retour naar het vasteland gegaan.

Damwoude: bedrijfsinbraken
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf wat aan de Conradi-veenlandstraat gevestigd is. Zondagnacht is daar geld uit de kassa gehaald. Men was het pand binnengedrongen door een deurslot te forceren. Een 52-jarige inwoner van Damwoude deed aangifte. Ook een tweede bedrijf wat in dezelfde straat gevestigd is werd zaterdagnacht door ongenode gasten bezocht. Door een slot te forceren is er geld uit het pand weggenomen. Van deze inbraak deed een 57-jarige inwoner van Zwaagwesteinde aangifte.

Augustinusga: brand in schuurtje
De politie heeft zondagochtend aan de Skoalikkers assistentie verleend tijdens een schuurbrand. Het schuurtje stond in een achtertuin van een woning en had vlam gevat. De bewoner hield het schuurtje samen met buren nat, om te voorkomen dat de brand over zou slaan naar een naastgelegen woning of de nabijgelegen coniferenhaag. De brandweer bluste het vuur maar kon niet voorkomen dat de achterzijde van de schuur verloren ging. Vermoedelijk zijn smeulende asresten van een vuurkorf de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: niet voldoen aan bevel of vordering
De politie heeft maandagnacht aan de Jacob Binckesstraat een 22-jarige inwoner van Zwolle aangehouden inzake niet voldoen aan bevel of vordering. De man stond bij een woning en wilde naar binnen. De bewoners waren hier niet van gediend en vroegen de man om te vertrekken. Dat negeerde de man waarop de politie ingeschakeld is. Hij negeerde ook de verzoeken van de agenten waarop hij aangehouden is. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Formerum (T): aanhouding na belediging
De politie heeft zondagmiddag aan de Duinweg een 16-jarige inwoner van Bunde (D) aangehouden betreffende belediging. Hij beledigde de surveillerende agenten waarop hij aangehouden is. De jongen is voor verhoor naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. Hij is daarna weer vrijgelaten.

Akkrum: aanrijding met gewonde
De politie heeft zondagmiddag aan de Buorren assistentie verleend tijdens een aanrijding tussen een motorfiets en een personenauto. Het ongeval ontstond toen een 21-jarige automobilist uit Aldeboarn met zijn auto achteruit was gereden en daarna weer vooruit omdat een auto voor hem plots stopte. Toen hij optrok had hij een 41-jarige motorrijder uit Harlingen over het hoofd gezien. Een botsing was het gevolg. Een 41-jarige Harlingse die als passagier achterop zat raakte gewond. Zij is uit voorzorg per ambulance naar het ziekenhuis van Leeuwarden gebracht. Achteraf bleek haar letsel mee te vallen. De beschadigde motorfiets is door een takeldienst afgevoerd.

Offingawier: alcoholcontrole geen overtredingen
De politie heeft zondagmiddag aan de Fiifgeawei een alcoholcontrole uitgevoerd waarbij het verkeer vanaf het Sneekermeer in de richting Sneek gecontroleerd is. Vijftig weggebruikers moesten een blaastest afleggen, geen enkele bestuurder was in overtreding.

Lemmer: dief aangehouden
De politie heeft maandagnacht aan de Pasveer een 20-jarige inwoner van Lemmer aangehouden inzake diefstal. De man is door surveillerende agenten aangehouden kort nadat hij diverse tuingereedschappen vanaf de volkstuintjes had gestolen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Drachten: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Steven. De inbraak is zondagavond gepleegd. Men kwam binnen door een deur te forceren. Gestolen werd een nog onbekend aantal stukken gereedschap. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Sintjohannesga.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een aanrijding met letsel. Een 22-jarige automobilist uit Drachten reed over de Splitting. Op dat moment stak een 5-jarige meisje uit Drachten de weg, waar een schaduw over de weg lag, over. Toen de bestuurder het meisje zag was ze al halverwege de rijbaan en kon een aanrijding niet worden voorkomen. De auto kwam tegen het rechterbovenbeen van het meisje, dat op de motorkap belandde, waarna het meisje nog een stuk door de lucht vloog. Een ouder zusje was getuige van het voorval. Eerste hulp werd verleend door twee omwonenden. Het meisje werd, met een gebroken, rechterbovenbeen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Dokkum: inbraak horecabedrijven
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Hantumerweg. De inbraak is gepleegd tussen zaterdagavond en zondagochtend. Men kwam binnen door de deur te forceren. Gestolen is een geldkistje en een kassa. De schade bedraagt enkele honderden euros. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoner van Dokkum. Ook bij een bedrijf aan de Grote Breedstraat werd rond dezelfde tijstippen ingebroken. Men vernielde het slot en nam kleingeld weg uit de kassa, evenals twee lcd-schermen. De technische recherche stelt een onderzoek in. Aangifte is gedaan door een 37-jarige inwoner van Zwaagwesteinde.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor vernieling
De politie kreeg zondagmiddag een melding van een getuige dat bij een woning in een leegstaande Boomgaardstraat een raam werd vernield. Via telefonisch contact met de getuige werd de politie naar de verdachte geleid. Deze bevond zich in een andere woning in dezelfde straat. De 30-jarige verdachte werd hierop door de politie aangehouden. De man pleegde verzet en is vervolgens geboeid overgebracht naar het bureau.