Gemeente Heerhugowaard


65-plus gratis met bus

Tot en met 30 september kunnen 65-plussers in Noord-Holland Noord in de daluren (op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend) gratis met de bus. Het is een proef die wordt betaald door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Doel is te kijken of met het gratis openbaar vervoer lege stoelen in de bus kunnen worden gevuld én of ouderen er meer op uittrekken.

In het regeerakkoord staat dat er in het stads- en streekvervoer ruimte komt om te experimenteren met tariefdifferentiatie, waaronder gratis openbaar vervoer voor specifieke doelgroepen. De proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen wordt in vier regioâs in Nederland gehouden: twee in stedelijk gebied (Rotterdam en de stadsregio Arnhem-Nijmegen) en twee in meer landelijk gebied (Parkstad Limburg en Noord-Holland-Noord).

Na afloop van de proef gaat het ministerie kijken onder andere kijken of het gratis vervoer ertoe leidt dat ouderen vaker de bus nemen en of een positieve invloed heeft op de âeenzaamheidsbelevingâ van ouderen.

Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (65-pluspas, paspoort of rijbewijs) krijgt u van de buschauffeur een gratis buskaart. Bij iedere busrit ontvangt u een nieuwe kaart. De proef geldt voor al het busvervoer van Connexxion in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en de regio Alkmaar, met uitzondering van de stadslijnen in Alkmaar en de bussen op Texel.

13-8-2007