Ingezonden persbericht


Persbericht

Breda, 13 augustus 2007

Nieuwe sociale premie kost bedrijven onnodig geld

SD WORX adviseert werkgevers om WGA-verhaalrecht te behouden

Het recht om de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)-premie te verhalen op de werknemers wordt door veel bedrijven niet benut. Op dit moment maakt dat nog geen groot verschil in de bedrijfsfinanciën, maar verwacht wordt dat deze premie in de komende jaren flink gaat stijgen. SD WORX, specialist in HRM, payroll en juridisch advies, stelt dat werkgevers er verstandig aan doen, het verhaalrecht op deze premie te behouden en ieder jaar te evalueren of zij van dit recht gebruik zullen maken.

Door de werknemer mee te laten betalen aan de WGA-premie kan de werkgever zijn werknemerskosten verlagen. "Het gaat op dit moment nog niet om grote bedragen", zegt Sabrina Ritzen, consultant bij SD WORX. "Waarschijnlijk is dat de reden dat veel bedrijven er nu nog geen werk van maken, de premie door te berekenen aan de werknemers. Zij zouden zich echter zeker het recht moeten voorbehouden om dit in de toekomst wel te doen. Wat er precies gaat gebeuren met de WGA-premie, en hoe hoog die wordt, is namelijk nog erg onzeker."

Er woedt op dit moment een discussie over de WGA-premie. Het ministerie van Financiën gaf onlangs aan dat het verhaalde bedrag van de WGA-premie uit het nettoloon betaald dient te worden. Volgens een aantal partijen is deze uitspraak in strijd met de huidige Wet op de Loonbelasting. Als de premie inderdaad uit het nettoloon moet komen, zullen werknemersorganisaties zeer waarschijnlijk een verhoging van het brutoloon willen om te voorkomen dat werknemers erop achteruit gaan.

De WGA bestaat sinds begin 2007 en ligt in het verlengde van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Het verhaalrecht is geregeld in de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). De mogelijkheid om de WGA-premie op de werknemers te verhalen geldt zowel voor werkgevers die bij het UWV verzekerd zijn als voor werkgevers die zelf risicodrager zijn.

VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met LEWIS: René van den Nieuwenhof, tel. 040 235 46 00, renev@lewispr.com

Over SD WORX

SD WORX is marktleider in België en de derde grootste aanbieder van payroll en HR-diensten in Europa. SD WORX bedient zijn klanten vanuit een geïntegreerd concept waarbinnen payroll, HR-diensten en juridisch advies vanuit één organisatie worden aangeboden. Het in 1945 opgerichte bedrijf telt 23 kantoren en ruim 1.400 medewerkers in de Benelux. Sinds 2006 bedient SD WORX de Nederlandse markt vanuit een kantoor in Breda. In september 2006 ging SD WORX een joint venture aan met Asecom Nederland B.V.. SD WORX is de afgelopen jaren sterk aan het internationaliseren. Zo nam het bedrijf onlangs de Franse payroll-softwarespecialist LOGI-RH over.

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com & www.lewismediacentre.com
Agency blog: www.lewis360.com