Wageningen Universiteit

13 aug 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group van Wageningen UR heeft sinds afgelopen vrijdag 265.000 doses Mond- en KlauwZeer-vaccin (MKZ-vaccin) klaarliggen voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie heeft hier vorige week om gevraagd na de uitbraak van MKZ in Groot-Brittannië.

De Animal Sciences Group heeft voor het Ministerie van LNV voor 7 typen MKZ-virus noodvoorraden MKZ-antigeen (basisgrondstof voor MKZ-vaccin) op voorraad. Dit antigeen kan in noodsituaties in korte tijd worden opgewerkt tot gebruiksklaar MKZ-vaccin.

De Animal Sciences Group is na het verzoek van het Ministerie direct gestart met de bereiding van het MKZ-vaccin. Dit vaccin bevat MKZ-antigeen van het O1 BFS virustype, hetzelfde type dat in Groot-Brittannië de uitbraak veroorzaakt heeft. Afgelopen vrijdag rolden de laatste flacons van de band. De vaccinbestelling van het Ministerie betreft een voorzorgsmaatregel. Of het daadwerkeijk gebruikt gaat worden is nog maar de vraag. Voorlopig blijft het vaccin opgeslagen in Lelystad.

De GMP gecertificeerde productiefaciliteit van de Animal Sciences Group in Lelystad is ingericht om in crisissituaties snel vaccin te kunnen leveren. Zij heeft dit in 2001 bewezen bij de toenmalige uitbraak van Mond- en Klauwzeer in Nederland. Vorig jaar heeft de Animal Sciences Group op verzoek van de FAO in Rome nog 1 miljoen doses MKZ-vaccin aan Turkije geleverd omdat daar een fors aantal uitbraken van MKZ plaatsvond en Turkije zelf over onvoldoende vaccins beschikte.

Contact
Erna Balk
Tel. 0320 - 293 265
erna.balk@wur.nl