Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 13 augustus 2007
Kenmerk 141

Ereteken van Verdienste voor de heer Van der Veer

Op zaterdag 11 augustus heeft Martien Kuitenbrouwer, voorzitter van het stadsdeel Westerpark, het Ereteken van Verdienste uitgereikt aan de heer G. van der Veer, voorzitter van het volkstuinpark Nut en Genoegen. Hij heeft deze onderscheiding gekregen, omdat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Amsterdamse volkstuingebeuren. De uitreiking vond plaats tijdens een speciale receptie in het clubhuis van het volkstuinpark die was georganiseerd door het bestuur en alle bewoners van Nut en Genoegen.

De heer Van der Veer heeft zich jarenlang bijzonder ingespannen voor de volkstuinvereniging. Tijdens zijn voorzitterschap heeft hij weten te voorkomen dat het volkstuinpark door de aanleg van de Hemspoorlijn in zijn geheel zou verdwijnen. Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de organisatie van alle festiviteiten rond het 60-jarig bestaan van de Bond van Volkstuinders. De heer Van der Veer is het type voorzitter dat ook zelf de handen uit de mouwen steekt. Na zijn pensioen was hij bijna elke dag op het tuincomplex om allerlei klussen te doen zoals het helpen bij de verbouwing van het clubhuis en het repareren van machines.

Achtergrond
De heer Van der Veer (1929) is al 38 jaar lang voorzitter van het afdelingsbestuur van het volkstuinpark Nut en Genoegen. Daarvoor had hij al een lange verbintenis met dit park. Zijn ouders hadden een tuin op het complex en zo is hij op 18-jarige leeftijd algemeen leider van de jeugdorganisatie geworden. De heer Van der Veer had toen zelf nog geen tuin, maar was medetuinder. Vanaf 1957, nu 50 jaar geleden, heeft hij een tuin op Nut en Genoegen. Vervolgens (1959) werd hij voorzitter van de jeugdcommissie, waarna hij in 1969 werd gekozen tot voorzitter van het afdelingsbestuur. Dit jaar zal de nu 78-jarige tijdens de jaarvergadering terugtreden als voorzitter.

Het Ereteken van Verdienste van de gemeente Amsterdam wordt gegeven aan diegenen die zich gedurende vijfentwintig jaar op bestuursniveau hebben ingezet voor een Amsterdamse vereniging, stichting of instelling.

Pb-141