P E R S B E R I C H T
BRONSGROEN EN ANDERS ZWART
DOCUMENTAIRE OVER VERDWENEN LIMBURG
Vertoning in Limburgs Museum
Stills downloadable van:
Zondag 12 augustus 2007, 14 uur
Film 'Bronsgroen en anders zwart' in het Limburgs Museum
Fotograaf en filmer Hub. Leufkens (1894-1962) uit Heerlen hield van het schilderachtige Limburg. Hij wilde de schoonheid van de provincie laten zien voordat die zou verdwijnen door industrialisering en modernisering. Maar als cultureel ondernemer speelde hij ook in op ontwikkelingen in zijn omgeving, zoals de opbloei van het katholicisme, het opkomende toerisme ... én de groeiende industrie. Zo maakte hij reportages van de mijnindustrie in Limburg.
De film 'Bronsgroen en anders zwart. Limburg in films van Hub. Leufkens en tijdgenoten' is op zondag 12 augustus aanstaande om 14 uur te zien in het Limburgs Museum in Venlo. In deze coproductie van het Limburgs Museum met Wiel Kusters en Jan Besselink, schitteren de kleurenfilms van Leufkens uit de jaren 1938-1948. In de voorbije zestig jaar zijn de kleuren nauwelijks verschoten. Integendeel. Na recente conservering hebben de beelden nog meer brille gekregen. De opnames tonen Limburg door de ogen van Leufkens: een pastoraal landschap bevolkt door eenvoudige mensen. We zien onder meer sfeerbeelden van een boerenhoeve in zomer en winter, een schuttersfeest in Wessem en de Sterre-der-Zee-processie en de Heiligdomsvaart in Maastricht. De makers van Bronsgroen en anders zwart hebben hier andere beelden van Limburg naast of tegenover geplaatst. De actualiteit, het stads- en dorpsleven in Noord-Limburg, voorlichtings- en journaalfilms maar ook het zware werk in de mijn, honderden meters ondergronds, komen we in Leufkens' films niet of nauwelijks tegen. Door het gebruik van andersoortig materiaal ontstaat een balans tussen romantiek en realiteit. Maar de documentaire laat ook zien dat er authenticiteit en kracht schuilen in Leufkens' stereotype kleurenbeelden van het boerenleven. Limburgers als één grote familie aan de koffietafel in de boomgaard, uit de hand een stuk vlaai etend - het doet denken aan Italië. Een Limburg overigens dat voorgoed voorbij is.
De lagen in de film hebben elk hun eigen waarden en betekenissen. Het is de dichter Wiel Kusters die als verteller dit Limburg, met zijn vertrouwde én zijn exotische kanten, voor de hedendaagse kijker inzichtelijk en voelbaar maakt. Enerzijds geeft hij heldere interpreterende commentaren, met nu en dan een kwinkslag, anderzijds biedt hij nuttige historische informatie wanneer beelden daarom vragen. Het gebruik van ondersteunende muziek en andere klanken geeft extra duiding en samenhang. Bronsgroen en anders zwart is een film met Limburggevoel die de toeschouwer ruimte geeft om mee te kijken naar Limburg en de Limburgers in de jaren 1920 tot 1960.
Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web
open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten op maandagen
inlichtingen
Frank Holthuizen/Sef Derkx
telefoon
077 352 21 12