Groep Colruyt

10/08/2007

Sporen van de Romeinse stad in Colruyt Tongeren

Een uniek feit
Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden voor Colruyt Tongeren is uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Bij het onderzoek is aangetoond dat het terrein waar de winkel ligt, tussen de 1e en de 4e eeuw na Christus gebruikt werd als uitbreidingszone van de Romeinse stad. De opgraving is volledig gefinancierd door Colruyt, dat hiermee vooruit loopt op veranderingen in de Vlaamse wet- en regelgeving omtrent de omgang met het Vlaams historisch en archeologisch erfgoed. Het onderzoek stond onder toezicht van het VIOE, het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.

Voor Colruyt is dit een uniek feit, en daarom kozen we ervoor de meest markante vondsten in de winkel tentoon te stellen. Op die manier kunnen de klanten van Colruyt Tongeren en de inwoners zelf komen kijken naar de sporen van het Romeinse verleden.

Een welvarende stad
Van het terrein waar de winkel en parkeergarage staan, was vóór het onderzoek weinig meer bekend dan dat dit binnen de Romeinse stadsomwalling van Tongeren gelegen was. Er zijn bij de opgraving veel sporen en vondsten aangetroffen die iets vertellen over de inrichting van het terrein en het soort bebouwing dat er heeft gestaan. De vondsten geven het beeld van een welvarende stad waar handel, internationale contacten en geld een belangrijke rol speelden.

Een groot deel van het terrein bestond uit lange smalle kavels met langwerpige huizen aan de wegzijde. Achter de huizen bevonden zich de moestuinen, afvalkuilen en schuurtjes. De huizen waren in eerste instantie van hout maar werden later uit steen opgetrokken. Sommige van deze huizen waren zelfs onderkelderd.

Ook toen al handel
Stukjes muurschildering wijzen erop dat de huizen waarschijnlijk gepleisterd waren. Een deel van een waterleiding doet vermoeden dat de huiseigenaren over vers stromend water beschikten. Het serviesgoed bestond uit een bonte mengeling van terra sigilata (het typisch glimmend oranje aardewerk) schalen en borden uit het huidige Frankrijk, kruiken en bekers uit het Duitse Rijnland en verschillende kommen uit het Maasgebied. Bijzonder zijn de resten van amforen, bedoeld voor transport van wijn en olijfolie uit Italië, Zuid-Frankrijk of Spanje.

De vele munten - er zijn er meer dan 60 aangetroffen - tonen een samenleving waarin geld een belangrijke rol speelde en de vondst van een sleutel doet vermoeden dat het ook in de Romeinse tijd belangrijk was om de eigendommen goed te beschermen. Een bijzondere vondst is een bronzen zegeldoosje dat gedurende de Romeinse tijd gebruikt werd om wasplankjes, de voorlopers van onze brieven, te verzegelen.

De opgravingen werden uitgevoerd door archeologisch bureau ADC ArcheoProjecten uit Nederland. De meest markante vondsten zijn te bezichtigen in Colruyt Tongeren.