Socialistische Partij


ROOD :: Nieuws

Actieweek afgerond in Leeuwarden


09-08-2007 * Vandaag rondde de Flexinspectie een drukke week van actie en onderzoek af in Leeuwarden. Net als eerder in Nijmegen, Maastricht en Delft overviel ROOD samen met FNV Jong en DWARS een drietal supermarkten om van medewerkers te horen wat hun arbeidsvoorwaarden zijn, en wat zij daar van vinden.

Net als gister hoorden we jongeren vertellen over nul-urencontracten, geen doorbetaling bij ziekte en over de grote kans dat je contract niet verlengd wordt als je te oud (en dus te duur!) wordt.

Iets wat we ook overal tegenkomen is de "3-maanden-truc". Als je namelijk 3 keer een tijdelijk contract hebt gehad, betekent nóg een verlenging volgens de wet dat je een vast contract krijgt. Klinkt goed, maar supermarkten zitten niet zo graag aan je vast. Dus mag je 3 maanden thuis gaan zitten, waarna ze je weer een "eerste" tijdelijk contract geven. Hebben zij een ervaren werknemer om op te bouwen, maar jij zit weer met de onzekerheid van een tijdelijk contract!

We hebben inmiddels een flinke stapel enquêtes liggen, en ook van de managers hoorden we interessante dingen. Werk aan de winkel dus om dat alles te gaan verwerken. Aan het einde van de maand komen we met de resultaten. Hoewel dat niet betekent dat het Flexinpsectie-team niet nog steeds onverwacht op kan duiken!

---


© ROOD 1998-2007