Diabetici hebben baat bij `heuvel af-functie'


AMSTERDAM, 20070809 -- Voor het eerst is er een nieuw soort loopband voor thuisgebruik ontwikkeld welke naast de `heuvel op' ook een `heuvel af' functie heeft. Uit onderzoek is gebleken dat dit een zeer gunstige invloed heeft op het verlagen van de bloedsuiker en is dus een ideaal middel in de strijd tegen suikerziekte.

Dr. Heinz Drexel van het Voralberg Instituut in Oostenrijk concludeerde na onderzoek in de Oostenrijkse Alpen, dat het bergafwaarts lopen en zeer gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Net zoals het ´heuvel op´ lopen wat volgende de Oostenrijkse onderzoekers een gunstige invloed heeft op de triglyceride (te hoog cholesterolgehalte), heeft het ´heuvel af´ lopen voor diabetici die weinig bewegen een gunstige invloed op de glucosewaarde. `Het is eenvoudig om te doen en het heeft een groot effect', aldus dr. Drexel.

De studieresultaten zijn gepresenteerd op een persconferentie bij de Amerikaanse Vereniging van het Hart (AHA). De hoofdonderzoeker dr. Drexel en zijn collega´s hebben 45 verschillende gezonde (niet-diabetici) vrijwilligers in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep een wandeling bergopwaarts moesten maken en de andere groep een wandeling bergafwaarts. De deelnemers moesten twee maanden drie tot vijf keer per week de wandeling maken. Na twee maanden werden ze gewisseld en moesten ze twee maanden het andere programma volbrengen.

De groep die de heuvel op liep maakte voor de terugweg gebruik van een berglift, en de groep die de heuvel af liep kwamen met de berglift omhoog. Dr. Drexel concludeerde dat alle resultaten uit het onderzoek verrassend waren. Het bergop- en afwaarts lopen bleek niet alleen een gunstige invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel, ook bleek het bergopwaarts lopen een positieve invloed te hebben op de cholesterol LDL-waarde. Tevens werd de verwachting dat zowel de spieren als het hart van de deelnemers in betere conditie zouden zijn, volledig bevestigd.

Hoewel de meningen zijn verdeeld ten aanzien van de opzet van het onderzoek, is dr. Drexel ervan overtuigd dat zijn bevindingen resulteren in een wereldwijd aangepast advies voor diabetici. Want volgens hem is het bergafwaarts lopen voor zowel mensen met een verhoogd risico als mensen met diabetes type 2, een zeer goede optie. En dat het nu voor het eerst mogelijk is dat diabetici de gelegenheid krijgen om deze loopband in hun thuisomgeving te gebruiken, en zij op die manier invloed krijgen in het positieve verloop van hun aandoening, is dit een grote stap vooruit naar de behandeling van diabetes.

De `heuvel af' loopband is in de Benelux te verkrijgen via Helisports in Amsterdam, tel. 020-6939939, www.helisports.nl.





Yolanda Lippens