Gemeente Breda

Aangepast plan Zandgouw 2-4 ter visie

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met een vrijstelling van het bestemmingsplan Zandgouw 2-4 in Teteringen. Het huidige bestemmingsplan voldoet op een aantal punten immers niet meer als het gaat om toegestane bouwhoogte en toegelaten woningtype. Ook mogen volgens het huidige bestemmingsplan op een gedeelte van het perceel alleen bedrijven komen.

Het plan van de bouwer, Zandgouw v.o.f., omvat twee wooncomplexen voor 22 appartementen. Reeds in 2002 diende Zandgouw v.o.f. een eerste plan in. Er bleek toen echter te weinig belangstelling te bestaan voor het geboden type woningen. Daarop maakte Zandgouw de woningen kleiner. De daarop aangepaste plannen maken de nu voorgestane vrijstelling nodig.

Het hieruit voortvloeiende verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan Zandgouw 2-4 heeft 46 inspraakreacties opgeleverd. Het college is op enkele punten tegemoet gekomen aan de reacties en legt als vervolg hierop het verzoek om vrijstelling ter visie.

Omwonenden hebben in hun reacties aangegeven problemen te hebben met de hoogte van de appartementengebouwen. De toegestane hoogte op deze locatie is nu 10 meter. Het geplande appartementencomplex heeft drie bouwlagen met daarop een kap die bewoond gaat worden en wordt daarmee 2 meter hoger dan toegestaan. Het college vindt deze afwijking zodanig gering dat zij met deze extra twee meter instemt.

Een ander punt waarop mensen reageerden is de parkeergelegenheid aan de achterzijde van de complexen. Direct omwonenden zien de parkeerplekken liever aan de voorkant van het gebouw. De gemeente geeft de voorkeur aan parkeerplekken aan de achterzijde, omdat deze aan de voorzijde het straatbeeld ernstig zou aantasten. Een parkeergarage is volgens de gemeente niet noodzakelijk, omdat er voldoende ruimte is aan de achterzijde.

Het college is op één onderdeel tegemoet gekomen aan de wensen van omwonenden. Zo is aan Zandgouw v.o.f. gevraagd de bijgebouwen voor afvalcontainers en fietsen te verplaatsen van de oostkant naar de achterkant van het appartementencomplex.

Binnenkort wordt het collegebesluit ter visie gelegd om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen te reageren op de vrijstelling.

Breda, 9 augustus 2007