LTO Noord


LTO Nederland: plantaardige sectoren kunnen blijven beschikken over vrijstellingen

|Tevredenheid over handhaving vrijstellingen gewasbeschermingsmiddelen                      |                        |
LTO Nederland is tevreden over de beslissing van de minister van LNV om de actuele vrijstelling gewasbeschermingsmiddelen 2007 te handhaven. Hiermee zijn ruim dertig vrijstellingen in de plantaardige sectoren veilig gesteld.

De uitspraak volgt op een bezwaar van Stichting Natuur en Milieu tegen de vrijstelling gewasbeschermingsmiddelen 2007. De besluiten van de vrijstellingen zijn opnieuw beoordeeld op het effect op de gezondheid van mens, dier en milieu. Het resultaat hiervan is dat alle actuele vrijstellingen overeind zijn gebleven.

LTO Nederland heeft tijdens de hoorzitting over het bezwaarschrift het belang van vrijstellingen voor de Nederlandse land- en tuinbouw naar voren gebracht en gepleit voor het in stand houden er van.

De vrijstellingen voorzien in de oplossing van zeer dringende gewasbeschermingsknelpunten waarvoor geen andere oplossing voorhanden is. De procedure waarmee de vrijstellingen zijn verkregen, is grondig en heeft gezien deze beslissing dus goed gefunctioneerd, aldus voorzitter Sjaak Langeslag van de LTO werkgroep gewasbescherming.

De procedures voor het aanvragen van vrijstellingen voor het jaar 2008 zijn inmiddels gestart.

De beslissing is in de Staatscourant van 2 augustus 2007 gepubliceerd.