KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

9-8-2007

Hollanders winnen wedstrijd in bizarre ontknoping

Sneek, 8 augustus 2007

De tweejaarlijkse Holland-Friesland wedstrijd bestaat uit een serie van zes races. De wedstrijd wordt twee keer per jaar gevaren. In augustus tijdens de Sneekweek en eerder in het jaar tijdens de Kaagweek in Holland.

Op de laatste dag van de strijd tussen beide teams gaven de Hollanders de voorsprong niet meer uit handen. De Hollanders wonnen met 11 punten verschil voor de derde keer op rij.

Het werd een bizarre ontknoping. Met nog een wedstrijd te gaan, stonden de Hollanders 15 punten voor. De jury op het water toonde een zwarte vlag voor de Hollanders: een aankondiging van straf voor het assistentie verlenen aan een boot met pech. Dit is officieel niet toegestaan. Na afloop van de wedstijd bepaalde de jury hoeveel strafpunten hiervoor gegeven zouden worden, afhankelijk van de oorzaak van de pech.

Uit onvrede met de beslissing van de jury trok Douwe Zwart, van het tegen vier boten. Beide teams werden bestraft met tien punten voor het niet starten.

De Friezen wonnen de laatste wedstrijd. Maar dat was niet genoeg voor de eindoverwinning die naar de Hollanders ging.

Maurice Schonk, de captain van het Friese team zei: Het is een raar einde. Er heerst toch een beetje een vreemde stemming na zo'n
incident. Maar we hebben goed gevaren. Van de zes wedstrijden hebben we er drie gewonnen. Dat is beter dan we de laatste drie jaar gedaan hebben. We zijn op de goed weg met dit vernieuwde Friese team.

Frans Sluyters, non-playing teamcaptain van Holland, sprak ook van een vreemd einde: We hebben de overwinning in handen, maar vraag niet hoe. We vinden het absoluut sympathiek van Douwe Zwart dat hij zich terugtrok, want wij waren het niet eens met de beslissing van de jury. Ze hadden de wedstrijd ook kunnen uitstellen en ons de reparatie laten uitvoeren.