Waterschap Groot Salland

De snijschouw die vorige maand in de Koekoekspolder heeft plaatsgevonden, stemt het Waterschap Groot Salland tevreden. Na de `eerste' controle hoefde het waterschap slechts zeven brieven te versturen naar onderhoudsplichtigen van sloten met het verzoek de sloten alsnog goed op orde te brengen.

Tijdens de zogeheten herschouw in de laatste week van juli, waren drie sloten nog steeds niet correct onderhouden. Vervolgens voerde Groot Salland op 30 juli bestuursdwang uit. Dit houdt in dat het waterschap het onderhoud zelf gaat uitvoeren op kosten van de onderhoudsplichtige.
Één slooteigenaar ging nog direct zelf aan het werk, omdat hij niet wist dat langs zijn watergang een klein deel was vergeten. De andere twee sloten zijn door het waterschap geschoond. Deze watergangen liggen beiden langs het zelfde perceel aan de Tuindersweg.Dit perceel heeft momenteel geen eigenaar, waardoor de kosten van de uitvoering voor rekening van het waterschap zijn.

Grenssloten
Eigenaren van zogeheten `grenssloten' in de Koekoekspolder moeten ieder jaar onderhoud aan de watergangen verrichten. Grenssloten zijn sloten die op de legger van het waterschap staan en de grens vormen tussen twee percelen van verschillende eigenaren. De onderhoudsplichtigen van deze sloten dienen er voor te zorgen dat vóór de schouwdatum de watergangen zijn geschoond door het maaien en verwijderen van begroeiingen die niet dienen voor de verdediging van het talud, bijvoorbeeld verschillende soorten waterplanten. Ook moeten ingezakte taluds zijn hersteld en dienen voorwerpen, materialen en stoffen die de af- en/of aanvoer van water hinderen, te zijn verwijderd. Deze verplichtingen gelden ook voor de in de sloten gelegen dammen en duikers. Op de schouwdatum controleren medewerkers van het Waterschap Groot Salland of het onderhoud correct is uitgevoerd.

Functie in waterhuishouding
Nagenoeg alle sloten, kanalen en andere watergangen hebben een functie in een goede waterhuishouding. Watergangen zorgen voor de afvoer van overtollig water en voor aanvoer van water in droge perioden. Dit is van groot belang om in het gebied te kunnen wonen en werken.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl