Politie Groningen

Donderdag 9 augustus 2007

Provincie Groningen, 09-08-2007

Groningen: autokraker bedreigt eigenaar

Een 46-jarige inwoner van Tiel werd woensdagmorgen aan het Jaagpad met een hamer bedreigd toen hij een autokraker op heterdaad betrapte. De man was bij een bedrijf aan het werk en hoorde een klap. Toen hij ging kijken, zag de man dat er een junkachtig type bij zijn auto stond waarvan een portierruit was ingeslagen. Hij werd vervolgens door de onbekende met een hamer bedreigd. De autokraker ging er vervolgens op de fiets vandoor. Een zoektocht van de politie in de omgeving leverde niets op.

Groningen: veel mis met bromfietser

Een bromfietser trok woensdagavond de aandacht van agenten die in de oostelijke stadswijken juist met een bromfietscontrole bezig waren. De bestuurder lapte de snelheidsbeperkingen aan z'n laars, reed over fietspaden in plaats van de rijbaan en vond het evenmin nodig ergens richting aan te geven. Nadat de bestuurder, een 31-jarige inwoner van Groningen, tot stoppen was gedwongen, bleek hij geen rijbewijs te hebben. Andere papieren had hij evenmin bij zich. De man kan een aantal bekeuringen tegemoet zien. De bromfiets is voorlopig in beslag genomen en wordt teruggeven op vertoon van een geldig kentekenbewijs.

Groningen: winkeldief verzamelt scheerattributen

Een 46-jarige inwoner van Groningen werd woensdagavond in een supermarkt aan het Wielewaalplein betrapt op winkeldiefstal. In eerste instantie werd gezien dat hij een bus scheerschuim wegnam. Bij fouillering kwam er een scala aan scheerattributen te voorschijn waaronder mesjes, after shaves en nog meer bussen scheerschuim. Hij verklaarde dat hij een en ander ook bij een andere supermarkt had gestolen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Ook kreeg hij een winkelverbod.

Nieuwe Pekela: frontale aanrijding

Bij een frontale aanrijding tussen twee personenautos zijn woensdagavond drie mensen gewond geraakt. Een 38-jarige automobilist uit Vlagtwedde raakte op de Provincialeweg bij Nieuwe Pekela op de verkeerde weghelft. Dit was het gevolg van een stuurcorrectie, nadat hij met de twee rechter wielen in de berm was geraakt. Er ontstond een frontale aanrijding met een tegemoetkomende 50-jarige automobilist uit Emmen. Ook een 48-jarige inzittende (v) uit Emmen raakte gewond. De drie gewonden zijn allen met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft onderzoek gedaan. Beide autos zijn afgesleept. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Hoogezand: bromfietser zonder rijbewijs onder invloed

Een 32-jarige bromfietser uit Sappemeer is woensdagavond op de Noorderkroon in Hoogezand aangehouden. De man reed zonder helm. Bij controle bleek hij niet in het bezit van een bromfietscertificaat of rijbewijs. Bovendien zat op de brommer een verzekeringsplaatje van 2006. De man bleek daarnaast onder invloed van 1,15 promille alcohol. De politie maakt proces-verbaal op.

Sappemeer: rijbewijs snelle automobiliste ingevorderd

De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 56-jarige automobiliste uit Winsum. De vrouw reed woensdagavond met een snelheid van 151 km/uur over de A7 bij Sappemeer. Er geldt daar in verband met nieuw asfalt een snelheidsbeperking van 90 km/uur.

Appingedam: man rijdt met lekke banden

De politie heeft woensdagavond een 43-jarige automobilist uit de gemeente Delfzijl aangehouden. Getuigen waarschuwden de politie. Meerdere mensen hadden een alcohollucht bij de man geroken. Desondanks stapte de man achter het stuur en reed hij weg, terwijl de auto twee lekke banden had. De lekke banden zijn vermoedelijk ontstaan, doordat de man tegen een stoeprand was gereden. Bij controle op de Wilhelminaweg in Appingedam weigerde de man mee te werken aan een blaastest. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek/Tolbert: geen geldig rijbewijs

Op de Diepswal in Leek is woensdagavond een 36-jarige automobilist uit Peize aangehouden. De auto waarin de man reed bleek niet gekeurd en niet verzekerd te zijn. Bovendien was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. De auto bleek eigendom van een 28-jarige man uit Marum. Hij krijgt een bekeuring voor het onverzekerd laten rijden van een auto en de verlopen APK. De bestuurder krijgt proces-verbaal voor rijden in een onverzekerde auto met een ongeldig rijbewijs. De auto is meegenomen naar het bureau.

Een 37-jarige automobilist uit Tolbert is woensdagmiddag aangehouden op de Oldebertweg in zijn woonplaats. Bij controle bleek zijn rijbewijs verlopen te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Tolbert: bedrijfsinbraak

De eigenaar van een bedrijf aan het Feithspark in Tolbert heeft aangifte gedaan van een inbraak. Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken in het pand. In eerste instantie is de omheining kapot gemaakt en vervolgens is een deur geforceerd. Er zijn twee kluizen, bedrijfsapparatuur en een geldbedrag weggenomen. De politie onderzoekt de zaak.

Termunten: jeugdigen aangehouden

De politie heeft de afgelopen maanden zeven jongeren uit Termunterzijl, Woldendorp, Finsterwolde en Musselkanaal aangehouden voor winkeldiefstal en vernieling. De verdachten, in leeftijd variërend van 12 tot 16 jaar, zouden in Termunten in totaal zon 20 keer in winkels sigaretten hebben gestolen. Ook wordt de groep verdacht van het vernielen van het zwembadgebouwtje aan de Kenninckweg in Termunten. Van dat gebouwtje werd nagenoeg het hele interieur kapot gemaakt. De schade bedroeg zon zesduizend euro. De politie kwam de jongeren dankzij getuigen op het spoor.Ze zijn na het opmaken van proces-verbaal weer in vrijheid gesteld. Als motief voor de vernielingen werd verveling genoemd.

Sappemeer: aanhouding bezit wapenstok

De politie heeft woensdag een 45-jarige automobilist uit Kiel-Windeweer aangehouden. In eerste instantie werd de man staande gehouden, omdat de verlichting van zijn aanhanger niet goed werkte. Bij controle zagen agenten in de auto een wapenstok liggen. Hierop is de man aangehouden. Hij deed afstand van de wapenstok en mocht na verhoor het bureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten/Hoogezand: verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole aan de Beertsterweg in Winschoten zijn 9 uitlaten onderworpen aan een geluidscontrole. Vijf hiervan produceerden te veel lawaai. Daarnaast had één automobilist ruiten met een te lage lichtdoorlatendheid. Van twee bromfietsers is het kentekenbewijs ingevorderd, omdat de bromfietsen een te hoge constructiesnelheid bleken te hebben. Eén automobilist is bekeurd voor het niet handsfree bellen en één voor een onjuist kenteken op een aanhangwagen.

Ook aan de Beukenlaan in Hoogezand is woensdag het verkeer gecontroleerd. Hier werden 8 uitlaten onderworpen aan een geluidscontrole. Zeven uitlaten produceerden te veel lawaai. Overige bekeuringen: te hoge constructiesnelheid brom/snorfiets (2x), niet tonen rijbewijs (1x), niet tonen kentekenbewijs (1x).

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Hoogezand-Sappemeer, Kielsterachterweg: aantal geregistreerde voertuigen: 944, aantal overtredingen: 36, hoogst gemeten snelheid: onbekend, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Stadskanaal, Scheepwerfstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 828, aantal overtredingen: 81, hoogst gemeten snelheid: 74 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.