Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Stand van zaken besmetting van Mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk

07 augustus 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met stand van zaken mond- en klauwzeer (MKZ) besmetting in het Verenigd Koninkrijk. Maatregelen in Nederland worden opgesomd. Voorbereidingen voor eventuele vaccinatie worden getroffen.

Meer informatie

Kamerstuk | 07-08-2007 | PDF-Document, 46 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
VD. 2007/1869 7 augustus 2007
Stand van zaken besmetting van Monden
klauwzeer Verenigd Koninkrijk

Datum Kenmerk Paraaf:

7 augustus 2007 VD. 2007/1869

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over de bevestigde besmettingen van Mond- en klauwzeer nabij Guildford (Graafschap Surrey) in het Verenigd Koninkrijk. Tevens stel ik u met deze brief op de hoogte van de maatregelen in Nederland die ik noodzakelijk heb geacht naar aanleiding van de besmetting in het Verenigd Koninkrijk.

Overzicht stand van zaken

In de loop van vrijdag 3 augustus jl. zag het Verenigd Koninkrijk zich geconfronteerd met een besmetting van Mond- en klauwzeer bij een veestapel op een boerderij nabij Guildford in het Graafschap Surrey.
De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend. Zaterdag bleek uit de voorlopige karakterisering van het virus dat het gaat om het zogeheten O1BFS 67-virus, de "British Field Strain" geïsoleerd in 1967. Dit virus wordt veel gebruikt in MKZ-laboratoria bij de diagnostiek en voor de vaccinproductie. Het besmette bedrijf is gelegen op enkele kilometers afstand van een terrein in Pirbright waar zowel het overheidslaboratorium 'Institute of Animal Health' als een vaccinfabrikant 'Merial Animal Health' zijn gevestigd. Het onderzoek naar de oorzaak van de besmetting richt zich dan ook met name op deze instituten.
Mede gezien de grote gevolgen die Mond- en klauwzeer kan hebben en de ervaringen daarmee enkele jaren geleden, is direct al het veetransport van voor de ziekte gevoelige dieren in het Verenigd Koninkrijk stilgelegd. Voor het transport van producten van gevoelige dieren gelden restricties. Daarmee werd ook de export van voor MKZ-gevoelige dieren en producten stilgelegd. Voor producten geldt een productiedatum van na
15 juli 2007. De Europese Commissie heeft intussen eenzelfde exportverbod formeel afgekondigd (2007/552/EC).
Het besmette bedrijf, waarvan de dieren op 3 plaatsen met een onderlinge afstand van enkele kilometers liepen, is geruimd. Een contactbedrijf is eveneens geruimd. Tevens werd dinsdag 7 augustus jl. bekend dat een tweede besmetting van Mond- en klauwzeer is vastgesteld in het 3 km-veiligheidsgebied. Het betreffende bedrijf is inmiddels geruimd.

Genomen maatregelen in Nederland

Uit de eerste tracering bleek dat de afgelopen weken diertransporten vanuit het Verenigd Koninkrijk, niet alleen rechtstreeks maar ook via andere lidstaten, naar Nederland hebben plaatsgevonden. Dit laatste gegeven maakt het traceren van geïmporteerde dieren tijdrovender. Tracering vindt namelijk plaats door het bekijken van de I&R-database en door het vragen van informatie aan de buurlanden. Daarom zijn uit voorzorg en voor een deel aanvullend op de maatregelen genoemd in het beleidsdraaiboek Mond- en klauwzeer, de volgende maatregelen genomen:

1. Het opsporen van alle dieren die de laatste weken vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland zijn geïmporteerd. De bedrijven waar deze dieren zich bevinden worden verdacht verklaard en geblokkeerd, totdat uit onderzoek blijkt dat de dieren niet besmet zijn met Mond- en klauwzeer.

2. Een vervoersverbod voor alle voor Mond- en klauwzeer gevoelige dieren. Het betreft alle evenhoevigen zoals runderen, schapen, geiten, varkens en herten. Uitzondering op deze regel is het rechtstreeks vervoeren van het bedrijf van herkomst, waar de evenhoevigen zijn gehouden, naar het slachthuis.

3. Een verzamelverbod van voor Mond- en klauwzeer gevoelige dieren. Dit betreft niet alleen de reguliere verzamelplaatsen voor evenhoevigen, maar ook evenementen waar dieren bij elkaar worden gebracht, zoals jaarmarkten en braderieën.
4. Een verplichting tot het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland worden gebracht, alsmede vervoermiddelen die in Nederland worden gebracht welke kennelijk zijn gebruikt voor het vervoer van paardachtigen in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel paardachtigen niet gevoelig zijn voor Mond- en klauwzeer valt niet uit te sluiten dat deze vervoermiddelen contact kunnen hebben gehad met bedrijven waar mogelijk besmette evenhoevigen aanwezig zijn.

5. Een verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen van evenhoevigen, komend vanuit het Verenigd Koninkrijk.
6. Een verplichting voor houders van eenhoevigen om een register bij te houden van alle bedrijfsmatige bezoeken die op hun bedrijf plaatsvinden. Deze gegevens dienen voor een periode van ten minste 3 maanden bewaard te worden. Met dit maatregelenpakket is beoogd elk risico voor besmetting met en verspreiding van Mond- en klauwzeer binnen de Nederlandse veestapel zoveel mogelijk te voorkomen. Intussen heeft de tracering het volgende opgeleverd. Inmiddels zijn ongeveer 150 bedrijven 'verdacht verklaard en geblokkeerd' omdat zij in de afgelopen twee maanden dieren uit het Verenigd Koninkrijk hebben aangevoerd. Deze bedrijven worden allemaal bezocht en gecontroleerd op verschijnselen van Mond- en klauwzeer. Daarnaast wordt ook via bloedonderzoek gecontroleerd of de dieren in aanraking zijn gekomen met het virus. Naar verwachting zal de eerste bezoekronde van deze bedrijven woensdag afgerond zijn.

Vervolgacties

De genomen maatregelen zijn in nauw overleg met de ons omringende landen en met de Europese Commissie tot stand gekomen. Woensdag 8 augustus a.s. zal het ScoFCAH (Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid) in Brussel uitvoerig spreken over de ontstane situatie naar aanleiding van de besmettingen in het Verenigd Koninkrijk. Tevens heeft op zaterdag 4 augustus en dinsdag 7 augustus jl. een basisoverleg plaatsgevonden, waarin de sector op de hoogte is gebracht van de maatregelen en ontwikkelingen. Uiteraard zal de situatie van uur tot uur worden gevolgd. Indien er sprake mocht zijn van gewijzigde veterinaire omstandigheden op basis van specifieke ontwikkelingen en/of risicoanalyses kan besloten worden tot versoepeling of aanscherping van de genomen maatregelen.

Tenslotte

Om op alles voorbereid te zijn heb ik een opdracht doen uitgaan een voorraad noodvaccin van het type O gebruiksklaar te maken en worden ook andere voorbereidingen getroffen om bij een eventuele uitbraak vaccinatie mogelijk te maken. Dit betekent overigens niet dat het besluit om bij een eventuele uitbraak te gaan vaccineren al genomen is. Mijn besluit is mede gebaseerd op het advies van de in het draaiboek voorziene commissie van deskundigen.
Voor de volledigheid wil ik opmerken dat er in Nederland slechts op één plek gewerkt wordt met het virus dat Mond- en klauwzeer veroorzaakt. Dit gebeurt in een zogenaamde High Containment Unit (HCU) in Lelystad, waar het referentie-instituut CIDC gevestigd is. De afgelopen jaren is daar een technisch renovatieprogramma afgerond. De unit voldoet geheel aan de huidige stand der techniek op het gebied van veiligheid. Zowel het laboratorium als de vaccinproductie-eenheid werken onder dezelfde veiligheidscondities.

Ik houd u op de hoogte van de ontwikkelingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg