Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer honoreert verzoeken Tweede Kamer

7 augustus 2007

Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar onderwijsvernieuwingen, ICT-projecten en de publieke omroep

De Algemene Rekenkamer gaat op verzoek van de Tweede Kamer drie onderzoeken doen. In het eerste onderzoek zal de financiering van onderwijsvernieuwingen centraal staan. Het tweede onderzoek zal gericht zijn op ICT-projecten bij de rijksoverheid. Het derde verzoek van de Tweede Kamer betreft de financieringssystematiek bij de publieke omroeporganisaties en de bedrijfsvoering van deze organisaties.

Publicatiedata
Het is de bedoeling om het onderzoek naar onderwijsvernieuwingen te publiceren op 22 november 2007. Over de resultaten van het onderzoek naar de ICT-projecten gaan we rapporteren in twee delen. Het eerste deel zal naar verwachting op 29 november kunnen verschijnen, het tweede, verdiepende deel op 19 juni 2008. Ook het onderzoek naar de publieke omroeporganisaties verwachten we op 26 juni 2008 uit te kunnen brengen.

Verzoekonderzoek
De Algemene Rekenkamer bepaalt zelf wat ze onderzoekt en hoe ze dat doet. De Algemene Rekenkamer is een Hoog College van Staat, net als de Eerste en de Tweede Kamer, de Raad van State en de Nationale ombudsman. Hoge Colleges van Staat zijn onderdelen van de rijksoverheid die zijn ingesteld om de democratische rechtsstaat goed te laten functioneren. Hoge Colleges van Staat, en dus ook de Algemene Rekenkamer, hebben, anders dan andere overheidsinstellingen, een onafhankelijke positie ten opzichte van de regering. Wanneer Kamerleden of bewindspersonen behoefte hebben aan een onafhankelijk, deskundig oordeel over een bepaald onderwerp, kunnen ze de Algemene Rekenkamer vragen om hiernaar onderzoek te doen. Maar ze kunnen geen opdracht geven, omdat de Algemene Rekenkamer onafhankelijk is. Verzoeken van Kamerleden of bewindspersonen worden overigens wel vaak ingewilligd.

Meer informatie over de verzoeken vindt u op www.rekenkamer.nl