Gemeente Den Haag

De Haagse markt wordt de komende tijd opnieuw ingericht. Deze herinrichting wordt deels gefinancierd met geld uit het Europese subsidieprogramma Doelstelling 2 (D2). Uit dit programma wordt ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zes projecten in Den Haag Centrum Zuid.
Deze subsidies zijn 7 augustus door het college van burgemeester en wethouders toegekend.

De Haagse markt is een begrip. Om dit te behouden is het belangrijk dat de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en veiligheid van het markterrein worden verbeterd. Om in de toekomst het marktterrein ook voor andere (wijk)activiteiten in te kunnen zetten, is verbetering van het voorzieningenniveau noodzakelijk. Hiervoor wordt zowel de ondergrondse als bovengrondse infrastructuur aangepakt. Dit biedt de mogelijkheid om buiten de marktdagen om en s avonds activiteiten te organiseren op het terrein. Deze herinrichting draagt bij aan de economische ontwikkeling van de Haagse Markt en omgeving.

Citymarketingcentrum
Europa betaalt ook mee aan de komst van een Citymarketingcentrum in Den Haag. In dit centrum gaat de stad zich presenteren aan inwoners, bedrijven, instellingen, journalisten en toeristen als internationale stad van recht, vrede en veiligheid. Het centrum is een van de vele acties die voortvloeien uit het Plan van Aanpak Citymarketing Den Haag.
Citymarketing is een middel om Den Haag economisch te promoten, zowel nationaal als internationaal. Belangrijk doel hierbij is het aantrekken van meer bedrijven, investeerders en bezoekers.

Creatieve Stad
Een derde project, de Creatieve Stad, is gericht op het identificeren, stimuleren en faciliteren van de creatieve sector in Den Haag. De beperkte beschikbaarheid van geschikte huisvesting voor creatieve bedrijvigheid en initiatieven is een van de oorzaken van het teruglopen van de werkgelegenheid in Den Haag.
Het project aanpak kleinschalige huisvesting is een onderdeel van het overkoepelend project Creatieve Stad. Met Europese subsidie wordt een viertal bedrijfspanden geschikt gemaakt voor creatieve bedrijvigheid. Na renovatie zijn de panden geschikt als atelier/werkplaats en presentatieplaats voor (startende) ondernemers en organisaties/initiatieven in de creatieve sector.

Prinsestraat
Om het verblijfs- en ondernemersklimaat van de Prinsestraat te verbeteren wordt de openbare ruimte aangepakt. De huidige inrichting is erg rommelig en onoverzichtelijk. De straatverlichting wordt vernieuwd, er worden bomen geplaatst en indien nodig wordt het straatmeubilair verwijderd of verplaatst.

Werkloze vrouwen uit de Stationsbuurt krijgen straks de mogelijkheid een basisopleiding tot kok te volgen in Mamas Restaurant. In het restaurant wordt een werkleersituatie gecreëerd waar ze vier dagen werken. Voor theorielessen gaan ze een dag per week naar school. De subsidie zal worden gebruikt voor de aanloopinvesteringen van de praktijkopleiding die onderdeel uitmaakt van het project.

Subsidieprogramma
Het Europese subsidieprogramma Doelstelling 2 (D2) is gestart in 2000 en loopt eind 2008 af. Den Haag is een van de negen steden in Nederland waar het D2-programma wordt uitgevoerd. In 2009 gaat een nieuw subsidieprogramma van de Europese Unie van start.