Sea Life Centers gaan strijd aan tegen moderne piraterij

07/08/2007 12:41



Sea Life Scheveningen



Sea Life Center Scheveningen en haar 23 zustervestigingen in Europa gaan zich sterk maken om de vispopulatie te behoeden voor illegale visserij en de legale vissers zodoende te beschermen.

Er zijn honderden "vispiraten" die varen onder valse vlag (Panama, Honduras, Belize) en die de toch al lage vispopulatie plunderen zonder dat ze veel risico lopen gepakt te worden, aldus Barbara Fun, educatiemedewerker van Sea Life.

Het is een zeer groot probleem dat niet goed genoeg wordt aangepakt door kustwacht en andere autoriteiten. Deze schurken vissen de zee leeg en als dit zo doorgaat zullen de visvoorraden opraken en niet voldoende kunnen herstellen. Niet alleen vissen maar ook duizenden zeevogels, dolfijnen en zeeschildpadden sterven in hun grote netten. 25% van de grootoogtonijn is al in de illegale netten beland.

Vandaar dat Sea Life dit probleem aangrijpt en aandacht probeert te vestigen door middel van haar SOS (Save Our Seas) programma.

Het Sea Life netwerk gaat vanaf vandaag proberen een half miljoen handtekeningen op te halen om de EU onder druk te zetten om deze vispiraten te vervolgen.

Er bestaan al wetten om deze vissers te vervolgen. Alleen moeten de controles worden aangescherpt zodat ze hier niet ongestraft mee weg komen. De petitie is een natuurlijke opvolger op een eerdere SOS petitie inzake overbevissing welke toen is overhandigd aan de Britse Minister van Visserij Ben Bradshaw. Een dag nadat de petitie was overhandigd hebben minister Bradshaw en zijn EU collega ministers van Visserij samen strengere wetten opgesteld voor nieuwe visquota voor de meest bedreigde vissoorten.